Групата на страните от Г-7 са готови да приемат таван

...
Групата на страните от Г-7 са готови да приемат таван
Коментари Харесай

Под 3 лв. за литър бензин, метанът става непродаваем

Групата на страните от Г-7 са подготвени да одобряват таван на цените на съветския нефт, а това може да провокира нов растеж на цените на горивата. Намаляването на акцизите за горивата в Германия през това лято не е довело до по-ниски цени в бензиностанциите, демонстрира изследване на Института за стопански проучвания. 

" Цените се успокоиха, изключително на бензина, виждаме цени под 3 лв.. Очаквам до най-вече 3 седмици на много от местата в огромните вериги да забележим цени сред 3 и 3,10 лева, с отстъпката от страната ще виждаме цени от 2,80-2,85 лева Има по-голямо разминаване на цените при дизеловото гориво. Това е заради високата цена на метана ", разяснява пред Bulgaria ON AIR Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Гостът на " България заран " уточни, че в цяла Европа най-вече се употребява бензин, а търсенето му лятно време е доста по-високо от това на дизела. Затова и интернационалните цени са били доста по-високи.

" В рамките на 2-3 седмици бензинът падна с над 300 $. След време това ще се отрази и на колонките по нашите бензиностанции. Статистическите данни за отминалата година - потреблението на дизела понижа с 40%, на бензина с над 45%. При метана спадът на потреблението е над 80% ", акцентира Хаджидимитров.

Според него мярката с 25 ст. отстъпка на литър гориво е била популистка и не е помогнала изключително на хората с по-малки финансови благоприятни условия.

" Опитвахме да ги убедим, че не е вярно тази отстъпка да се даде. След това мислихме разновидности по какъв начин да се даде по най-лесния метод, с цел да се осчетоводи от нашите обекти. Нямаше по какъв начин да се пресметна дали индивидът има или няма финансови благоприятни условия. До края на годината доста хора ще се възползват от тази отстъпка. От Национална агенция за приходите вършат много инспекции ", сподели още Хаджидимитров.

Той увери, че всички компании, които са дали отстъпката, по-късно са си получили сумите, в случай че нямат отговорности към Национална агенция за приходите. А заплахата от банкрути на бензиностанции е отминала, защото " има поносим предел на облага ", който е самодостатъчен за издържане и оставане на пазара.

Гостът е на мнение, че вероятно въвеждане на таван на цените на горивата ще докара до деформиране на пазара и няма да бъде работеща мярка.

" Над 6 лв. е цената на метана, която е непродаваема. Над 60% от сътрудниците в София стопираха да продават метан на колонките, тъй като неустойките към доставчиците станаха големи. Този балон ще се спука. На този стадий газовите бутилки са решение ", уточни Димитър Хаджидимитров.

За край той увери, че не се прави компромис с качеството на горивата, защото санкциите са съществени, а инспекциите са постоянни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР