Групата на седемте водещи демократични сили (Г-7) пое ангажимент за

...
Групата на седемте водещи демократични сили (Г-7) пое ангажимент за
Коментари Харесай

Лидерите от Г-7 се ангажираха да работят за ядрено разоръжаване

Групата на седемте водещи демократични сили (Г-7) пое ангажимент за реализиране на " свят без нуклеарни оръжия и неотслабваща сигурност за всички ", съобщи ДПА, като се базира на взаимна декларация от срещата на върха на Г-7 в Хирошима.
Прочетете още
В документа се показва, че водачите на седемте страни остро осъждат съветската нуклеарна изразителност и показват опасения от нуклеарното въоръжаване на Китай.

Град Хирошима е опустошен от американска атомна бомба през 1945 година, а три дни по-късно и град Нагасаки е ударен от сходно оръжие, при което умират стотици хиляди хора, напомня ДПА.

Лидерите от Г-7 показват в взаимното си изказване, че се срещат в " исторически миг " в град Хирошима, който дружно с Нагасаки " припомня за невижданото опустошаване и голямото човешко страдалчество, претърпяно от хората вследствие на атомните бомбардировки през 1945 година ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Ускореното и непрозрачно разгръщане на нуклеарния боеприпас на Китай и неналичието на логичен разговор също съставляват " опасност за световната и районната непоклатимост ", допълват международните водачи.

Договорът за неразпространение на нуклеарните оръжия следва да бъде непокътнат като основа за блян към нуклеарно разоръжаване и спокойно потребление на нуклеарната сила. Целта за " свят без нуклеарни оръжия " би трябвало да бъде реализирана посредством " реален, прагматичен и виновен метод ", се споделя още в декларацията.

По-рано денем Кремъл съобщи, че " последните остатъци " от споразуменията сред Русия и Съединени американски щати за надзор контрол на стратегическите нападателни оръжия изчезват, откакто конгресмени от Републиканската партия на Съединени американски щати внесоха законопроект за анулация на контракта Нов СТАРТ.

По-рано тази година съветският президент Владимир Путин прекрати присъединяване на Москва във въпросния контракт, чиято цел бе да се ограничи броят на стратегическите нуклеарни бойни глави, които Съединени американски щати и Русия могат да разполагат.

" Може единствено да заявим със страдание, че сред Москва и Вашингтон няма съществени, съдържателни контракти по тези въпроси ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков. " Последните остатъци от интернационалната договорноправна рамка в тази област се изплъзват отдолу под краката ни ", добави той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР