Групата на седемте (Г-7) поиска от Китай да окаже натиск

...
Групата на седемте (Г-7) поиска от Китай да окаже натиск
Коментари Харесай

Г-7 поиска Китай да окаже натиск върху Русия. Москва отговори, че Путин ще посети Пекин след месец

Групата на седемте (Г-7) изиска от Китай да окаже напън върху Русия за преустановяване на военните ѝ дейности в Украйна, заяви Ройтерс след среща на външните министри на блока във вторник.

Западните съдружници на Украйна да употребява въздействието си върху Москва, с цел да убеди съветското управление да постави завършек на нашествието в украинска територия, само че без триумф.

Сега от групата на Г-7, която включва Англия, Германия, Италия, Канада, Съединени американски щати, Франция и Япония, приканиха Китай да упорства за неотложно, цялостно и абсолютно евакуиране на съветските войски от Украйна.

Външните министри се срещнаха по време на Общото заседание на Организация на обединените нации и разгласиха взаимно изказване.

То обаче идва на фона на известия, че съветският президент Владимир Путин ще пътува до Пекин през октомври за диалози с китайския си сътрудник Си Дзинпин . Ако бъде осъществено, това пътешестване ще бъде първото известно посещаване на Путин в чужбина, откогато против него поради депортирането на деца от Украйна.

От Кремъл оповестиха във вторник, че това посещаване ще бъде по покана на Си. Последно Путин посети Пекин през февруари 2022 година, дни преди нашествието, където той и Си оповестиха партньорство „ без ограничавания “. Москва обаче споделя, че това не значи боен съюз.

Призивът на страните от Г-7 идва и на фона четиридневно посещаване на външния министър на Китай - Ван И, в Русия. Очаква се по време на пътуването двете страни да задълбочат политическите си връзки.

Търговията сред Китай и Русия набъбна след нашествието, като Русия стартира да продава на азиатските страни, в това число Китай, по-големи количества от петрола, който към този момент не може да търгува със Запада поради глобите, отбелязва Ройтерс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР