Групата на международните авиолинии (IAG), Ryanair, easyJet и Wizz Air

...
Групата на международните авиолинии (IAG), Ryanair, easyJet и Wizz Air
Коментари Харесай

Авиокомпании се жалват срещу стачките на френския въздушен контрол

Групата на интернационалните авиолинии (IAG), Ryanair, easyJet и Wizz Air подадоха тъжби до Европейската комисия против Франция, защото стачките на френския Контрол на въздушния трафик (ATC) ограничават главния принцип на свободата на придвижване в границите на Европейски Съюз.

" Авиокомпаниите не оспорват правото да се стачкува, само че считат, че Франция нарушава законите на Европейски Съюз, като не разрешава осъществяването на полети над страната по време на стачка. На пасажерите на борда на прелитащите полети се отхвърля тяхно фундаментално право – да пътуват свободно сред страните членки, които не са наранени от протестни дейности. "

Досега през 2018 година стачките на френските авиодиспечери са се нараснали с 300% по отношение на 2017 година Миналия месец френският Сенат удостовери, че Франция е виновна за 33% от закъсненията на полетите в Европа. Също по този начин според мнението на Сената правото на стачка би трябвало да бъде уравновесено по отношение на задължението за даване на публични услуги.

Уили Уолш, основен изпълнителен шеф на IAG, разяснява:  „ Правото да се стачкува би трябвало да бъде уравновесено по отношение на свободата на придвижване. Не единствено клиентите, които летят във и отвън Франция, са наранени от стачките на френските органи за надзор на въздушното придвижване. Пътниците по авиомаршрути, които летят над Франция, изключително преминаващите през огромното въздушно пространство над Марсилия и Средиземно море, също са наранени от огромните закъснения и разстройства. Това се отразява на всички самолетни компании и има изключително негативно влияние върху испанския туризъм и стопанска система. “

В жалбите се показва, че има юридически казус, обвързван с този случай. През 1997 година испанците подадоха тъжба до Европейската комисия, откакто в продължение на дълги години страдаха от неспособност да изнасят своите плодове и зеленчуци в Европейски Съюз поради френските аграрни стопани. Европейският съд се произнесе против Франция, откакто френските управляващи не взеха ограничения против дейностите на фермерите и не съумяха да обезпечат свободното придвижване на артикули.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР