Групата на ГЕРБ в СОС предлага създаване на комисия за

...
Групата на ГЕРБ в СОС предлага създаване на комисия за
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага нов билет за градския транспорт в София

Групата на ГЕРБ в СОС предлага основаване на комисия за правене на нова тарифна политика на столичния публичен превоз. Това оповестиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Заместник ръководителят на комисията по превоз Зафир Зарков ще внесе отчета, който е разследване на действието на нова единна система за електронно таксуване. Освен новите електронни канали и способи за възнаграждение, системата дава опция за разбор и оптимизация на тарифната политика.

Изборът на тип превоз от пасажерите зависи от няколко фактора, като време за пътешестване, нужда от прехвърляне, обща цена, комфорт на пътуването и надеждност.

Въвеждането на нови тарифни артикули, които да регистрират пропътуваното време и/или разстояние ще допринесат от една страна за по-справедливо таксуване на действително употребяваната от пасажера транспортна услуга, а от друга ще покачат приходите на системата на публичния превоз и надлежно качеството на обслужването.

„ За да има обществен резултат за жителите, както икономическа аргументация на предлаганите услуги, е належащо преразглеждане на цялостната тарифна политика и усъвършенстване на предлаганите абонаментни транспортни документи. Акцентът на тарифната политика следва да е поощряване на потреблението на по-дългосрочни транспортни документи за публичен превоз, което е общоевропейска процедура при предлагането на услугата публичен градски превоз. “, споделя Зафир Зарков

Предвид комплексността на задачата и извънредно високата социална сензитивност по въпросите, свързани с ценообразуването на транспортните документи, Зафир Зарков предлага да се сътвори краткотрайна комисия с присъединяване на общински съветници и представители на общинската администрация, като бъдат поканени и представители на научните среди.

Целта на работната група ще бъде да прегледа предложенията за промени в тарифната политика, да позволи несъгласията, да одобри общи стратегически насоки и съответни ограничения, които да доведат до:
- Осигуряване на нужните доходи за стабилно действие и развиване на публичния превоз.

- Цените на транспортните документи да станат конкурентни по отношение на вероятните други възможности, което значи, че те би трябвало да обезпечават най-благоприятен баланс сред качеството и цента на услугата.

- Осигуряване на услуга на обществено търпима цена за някои категории пасажери.

- Икономически резултат за потребителите на услуги на публичния превоз под формата на икономии на време за пътешестване, усъвършенстване на разноските за превоз на семействата и повишение на интереса към публичния превоз.

- Намаляване на каузи на пътуванията с персонални коли на територията на общината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР