Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент призова

...
Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент призова
Коментари Харесай

ЕНП призова срещу Румъния да бъде приложен чл. 7 от договора за ЕС

Групата на Европейската национална партия (ЕНП) в Европейския парламент прикани през днешния ден за използването на член 7 от контракта за Европейски Съюз против Румъния. По силата на този текст страна от Европейски Съюз може да изгуби правото си на глас в общностните институции поради нарушение на върховенството на закона.

ЕНП прикани също на Румъния да не се изплащат средства от фондовете на Европейски Съюз. Призивът бе насочен в хода на спор, отдаден на върховенството на правото в Румъния. От дебата отсъстваше представител на румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Групата на социалистите и демократите уточни, че законността е в основата на Европейски Съюз и отбраната ѝ не е интервенция във вътрешните работи, а в общ интерес. Социалистите регистрираха, че румънското държавно управление не се е съобразило с резолюцията на Екологичен потенциал от предходната година, в която евродепутатите настояха за същинска битка с корупцията.

Европейските консерватори и реформатори обявиха, че в Румъния група корумпирани политици трансформират законите и подчиняват съдиите и прокурорите, с цел да избегнат правораздаване. Наблюдаваме обезверено срутва на страната, Румъния се трансформира в незаконна тирания, добави тази парламентарна група.

Либералите порицаха Европейската комисия, че не е подкрепила въвеждането на оценка на върховенството на закона във всяка страна от Европейски Съюз. Очевидно Европейска комисия не разполага с всички нужни лостове за влияние, добави групата АЛДЕ. Зелените допълниха, че държанието на румънските управляващи подкопава процеса на избор на европейски основен прокурор.

От името на Европейска комисия еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова изрази страдание, че Румъния към момента не се е върнала на пътя на промените. Ако това продължава, комисията ще бъде длъжна да употребява средствата, с които разполага. Изпълнението на рекомендациите е в застой, уточни еврокомисарят.

По нейните думи съществува същинска опасност за върховенството на закона в страната и за независимостта на правораздавателната система. Подготвяните законови промени биха обезпечили безотговорност за високопоставени персони, наказани за корупция, добави еврокомисарят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР