Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще увеличи финансирането за

...
Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще увеличи финансирането за
Коментари Харесай

ЕИБ увеличава парите за зелена енергия

Групата на Европейската капиталова банка (ЕИБ) ще усили финансирането за чиста сила и зелени артикули и технологии, заяви " Румъния Джърнал ", представена от БГНЕС.

Пакетът, утвърден през днешния ден, ще има забележителен принос към задачите, обрисувани в индустриалния проект на Европейската комисия за Зелената договорка за нулеви излъчвания - Net-Zero Age.

Решението за набиране на средствата беше взето на срещата на Европейска инвестиционна банка през юли в Люксембург, в сходство с REPowerEU, проектът, предопределен да постави завършек на зависимостта на Европа от вноса на изкопаеми горива, до 45 милиарда евро. Това идва в допълнение към към този момент съществуващата поддръжка за чисти вложения и съставлява 50% нарастване спрямо първичния пакет от 30 милиарда евро, разгласен през октомври 2022 година

Обхватът на допустимите браншове също беше уголемен, с цел да се насърчи финансирането за произвеждане в Европейски Съюз в най-съвременните стратегически net-zero технологии и добива, преработката и преработването на сериозни първични материали.

Тези средства ще бъдат разгърнати до 2027 година и се чака да активизират повече от 150 милиарда евро вложения за целевите браншове.

„ Разгръщаме цялостния набор от наличната си финансова мощност, с цел да подкрепим индустриалната конкурентоспособност на Европа, производството и внедряването на сериозни технологии, които ще ни доведат до бърз и обективен преход към въглеродна индиферентност “, сподели президентът на Европейска инвестиционна банка Вернер Хойер.

Засегнатите браншове са слънчеви фотоволтаични и слънчеви топлинни технологии, вятърна сила на сушата и в морето, акумулатори и предпазване, термопомпи и геотермални технологии, електролизатори и горивни кафези, резистентен биогаз, хващане и предпазване на въглерод и мрежови технологии.

Допустими са и предприятия за рандеман, пречистване и преработване на свързани материали.

Бяха утвърдени и 10 милиарда евро заеми. Одобренията включват ново вятърно и слънчево произвеждане в Испания и Австрия, надстройки на мрежата в Италия и произвеждане на акумулаторни кафези за електрически транспортни средства Gigafactory във Франция.

И най-после, изчерпателен пакет от 400 милиона евро за подкрепяне на засегнатите от земетресението райони на Турция, ориентиран към възобновяване на инфраструктурата за питейна вода, филтриране на отпадъчни и дъждовни води и съществени услуги, както и финансиране за нов междусистемен електропровод сред Еквадор и Перу. Планът включва рационализирано финансиране за по-малки планове за чиста сила и зелен преход в Африка.

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР