Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа днес с УниКредит

...
Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа днес с УниКредит
Коментари Харесай

УниКредит и ЕИБ се споразумяха за 630 млн. евро кредити за малки и средни предприятия

Групата на Европейската капиталова банка (ЕИБ) подписа през днешния ден с УниКредит Булбанк България съглашение за 90 млн. евро за кредитиране на дребни и междинни предприятия и Mid-Cap (фирми с личен състав над 250 чиновници и с над 2 милиарда евро пазарна капитализация – бел. р.). Отпуснатата сума ще се употребява като гаранция за новоемитиран дълг от българската банка, оповестиха от Европейска инвестиционна банка. Това ще позволи на УниКредит Булбанк да финансира планове на локални дребни и междинни предприятия.

Операцията, подкрепена от Паневропейския гаранционен фонд (ЕФПГ), се чака да отключи нови заеми от над 630 млн. евро при по-благоприятни условия. Те ще са предопределени за компании, които срещат компликации в резултат на пандемията от COVID-19 и са наранени от войната в Украйна.

„ Много съм удовлетворена, че през днешния ден разширяваме съдействието си с УниКредит Булбанк в поддръжка на МСП. Вярвам, че усъвършенстваният достъп до финансиране ще улесни нови вложения, ще усъвършенства заетостта и в последна сметка ще докара до повече нововъведения, по-висок стопански напредък и нараснала конкурентоспособност на българската стопанска система. В по-широка вероятност това ще способства за възстановяване на икономическите и витални условия на хората в България ”, акцентира вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова.

 „ УниКредит Булбанк е водач в корпоративното банкиране. Създаваме благоприятни условия за фирмите в България да изпълнят проектите си и с помощта на дългогодишното ни партньорство с Европейска инвестиционна банка и подписаното от нас съглашение можем да предложим още по-добри благоприятни условия за финансиране. Предлагането на нови източници на финансиране в поддръжка на МСП е виновна задача. Ето за какво сме доста удовлетворени, че можем дружно да насърчим достъпа на бизнеса до над 630 млн. евро (1,2 милиарда лева.) за идната година при преференциални условия ”, добави Цветанка Минчева, изпълнителният шеф и ръководител на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

„ Благодарение на тази интервенция с Уникредит Булбанк доста български компании ще могат да влагат в своя напредък и развиване в средносрочен и дълготраен проект. Европейският гаранционен фонд, разпрострат за рекордно малко време от групата на Европейска инвестиционна банка след експлоадирането на пандемията, се оказа основен инструмент за обезпечаване на нужната ликвидност на МСП за справяне с рецесията “, посочи Ален Годар, основен изпълнителен шеф на EIF.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР