Групата на Европейската инвестиционна банка е подкрепила българската икономика с

...
Групата на Европейската инвестиционна банка е подкрепила българската икономика с
Коментари Харесай

За последната годна година ЕИБ вкарала в икономиката ни близо 1 млрд. лв.

Групата на Европейската капиталова банка е подкрепила българската стопанска система с почти 1 милиарда лева през предходната година. Средствата пристигнали като заеми, гаранции и задължения за дялово присъединяване. Това регистрираха в понеделник вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова и финансовата министърка Росица Велкова. Сред най-големите планове е даденият заем от 195,5 млн. евро за уголемение на софийското метро.

Подкрепено било и построяването на газовата връзка с Гърция, която публично бе пусната от 1 октомври. Банката е сключила и съглашения с УниКредит Булбанк и Обединена българска банка за даване на гаранции за заеми към дребните и междинните предприятия.

Европейска инвестиционна банка се ангажира да усили финансирането за екологични цели и за планове по проекта за възобновяване и резистентност в превоза и енергетиката. Още 50 млн. евро ще се дадат за устойчива градска подвижност на София. Парите ще са ориентирани към планове за пешеходната подвижност, по-лесен достъп на хората с понижена пъргавина до публичната инфраструктура, а също и за повишение качеството на въздуха. Банката има желание и да подкрепи България с плановете по оперативните стратегии от новия интервал.

Според Лиляна Павлова предоговарянето на планове по проекта за възобновяване е рисково, само че реалистично. За да бъде направено сполучливо обаче, страната ни трябвало до даде доста ясни и точни причини за какво се постанова смяна.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР