Групата на държавите срещу корупцията (ГРЕКО) към Съвета на Европа

...
Групата на държавите срещу корупцията (ГРЕКО) към Съвета на Европа
Коментари Харесай

Съветът на Европа към България: Научете държавните си служители и МВР на почтеност

Групата на страните против корупцията (ГРЕКО) към Съвета на Европа показа през днешния ден петата си оценка за напредъка на България в предотвратяването на корупцията и за поощряване на честността на висшите държавни чиновници и правоохранителните управляващи. Докладът от 80 страници съдържа голям брой рекомендации.

В документа се отбелязва, че нашата страна следва да вкара правила за несъответственост и изследване по индикатори за честност при наемането на съветници на чиновниците на висши държавни длъжности, както и информацията за имената, функционалностите и възнагражденията на членовете на политическите кабинети, привлечени към висши държавни длъжности, да се опреснява и да бъде налична онлайн.

Препоръчва се също да се прави постоянна оценка за честността на висшите държавни чиновници и да се изготвят правила за тяхното държание с ясни санкции за нарушавания. Очаква се нашата страна да вкара изясненост за взаимоотношението сред Националния съвет по антикорупционни политики и Комисията за битка с корупцията (или нейните правоприемници), както и съответните им задания, а подборът и назначението на всички чиновници в Комисията за битка с корупцията да се основава на заслуги и бистрота, и да изключва непозволено политическо въздействие.

Според отчета би трябвало висшите държавни чиновници у нас да минават образование по въпросите за честността. Допълва се, че е належащо да се усъвършенства даването на социална информация, както и да се съблюдават периодите за публични съвещания по подготвяни нови законопроекти.

Препоръчва се да бъдат открити правила за контактите на висшите държавни чиновници с лобисти, които се стремят да повлияят на законодателната и друга активност на държавното управление, като имената на лобистите и тематиките на диалозите с тях също да бъдат оповестени. Отбелязва се нуждата вътрешните инспекторати да могат да работят без значение, с цел да бъдат ефикасни.

В отчета се предлага да се обезпечи опция за задълбочена инспекция на имуществените заявления на висшите държавни чиновници. Отправени са голям брой рекомендации за активността на полицията, в това число за това частните дарения за Министерство на вътрешните работи да бъдат прекъснати или мощно лимитирани, и в същото време бъдат оповестени имената на донорите и естеството и цената на всяко подаяние. Препоръчва се чиновниците на Министерство на вътрешните работи да минават постоянни инспекции за честност, като по едно и също време с това им се обезпечат заслужено кариерно развиване и почтено възнаграждение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР