Групата на БСП няма да подкрепи Бюджет 2022 на Столична

...
Групата на БСП няма да подкрепи Бюджет 2022 на Столична
Коментари Харесай

Групата на БСП не подкрепи Бюджет 2022 на Столична община

Групата на Българска социалистическа партия няма да поддържа Бюджет 2022 на Столична община. Този бюджет ще има същата тежка орис, както и предходните и това от в този момент е ясно. С години не се вземат решение сериозни за живота в София проблеми. Това сподели ръководителят на групата на социалистите в СОС Иван Таков по време на разискването на бюджета на столицата.

Той даде образец с казуса с мръсния въздух, безобразната на доста места вътрешноквартална инфраструктура, неналичието тук-там в детски градини и ясли, казуса с паркирането и тоталната липса на политики в направление на всеобщия спорт.

„ С Бюджет 2022 ще настъпите мотиката за следващ път, тъй като продължавате да упорствате, бюджетът да се приема без каквато и да е предварителна консултация с непрекъснатите комисии, с общинските съветници, макар че такова заричане ни беше обещано от кмета Фандъкова още 2017 година “, обърна се Таков към ръководещите Столична община и добави, че общинските съветници са в непрекъснат директен контакт и с районните кметове, и с жителите и в действителност могат да дадат положителни оферти.

По думите му непрестанно се усилват парите за чистотата на града, а градът е все по този начин прашен и замърсен. „ Това не е моя констатация, а е на множеството софиянци. Всяка година събираме от такса „ Смет “ 20-30-40 милиона повече, в сравнение с се разходват по дейностите от План-сметката по непорочност и след толкоз години към момента не знаем защо тъкмо отиват тези пари “, изясни ръководителят на групата на Българска социалистическа партия.

„ Отново и тази година заговорихме за върхове, за рекорден бюджет, за рекордна финансова стратегия, само че истината е, че поставеният връх е с Бюджет 2021, като финансовата стратегия е изпълнена единствено на 46% “, обърна внимание Таков.

„ Миналата година не са усвоени съвсем 300 млн. лева Две трети са по европейски стратегии, само че това не омаловажава обстоятелството. От тези 300 млн. неусвоени са 8 млн. за детски градини и 20 млн. за детски ясли. Усвояването във функционалността „ Здравеопазване “ за финансови разноски е единствено 11% “, посочи Иван Таков и попита за какво при тези тежки неизпълнения на капиталовата стратегия няма разбор за какво се случва по този начин.

Милка Христова обърна внимание на това, по какъв начин е осъществена децентрализацията на бюджетни средства към районните кметове, нещо за което Българска социалистическа партия в СОС упорства от години.

„ В Бюджета за 2022 година е планувана децентрализация на вложения в размер на 10 млн.лв. директно за 24-те региона на Столична община, което прави по към 400 хил.лв. на регион. Това е което е извънредно незадоволително. За следващ път районните кметове са с вързани ръце и няма да могат да осъществят съвсем никакви действия, които да доведат до възстановяване на средата и изискванията на живот в жилищните комплекси и квартали “, сподели заместник-председателят на СОС.

„ Длъжници сме на доболничните лечебни заведения, които са гръбнакът на доболничното столично опазване на здравето. Следва са се има поради, че плануваните в функционалност „ Здравеопазване” към 10 млн. лева са главно за поправки на детски ясли и преустрояване на постройка за детска поликлиника “, уточни Христова и добави, че не са планувани финансови средства за общинските лечебни заведения, поради положението на сградния фонд и материално техническата база в част от тях и най-много на доболничните ДКЦ-та и медицински центрове.

Диана Тонова взе отношение по бюджета за строителството на детските градини.

„ Средства, които Следствен отдел към окръжна прокуратура счита да влага в създаване на детски градини са към 15 милиона. Това е два пъти по-малко от 2021 година и то при следващата поръчка на кмета на София, че има упоритост да подсигури и тази година места за всички деца в детските градини “, уточни тя.

Тонова разяснява и отчуждителната стратегия за терени за детски градини. „ От избраните за 2021 година 7 терена с индикативна стойност към 21 милиона, нито един не е отчужден. Като се отчетат препоръчаните 12 милиона в Бюджет 2022 за цялостната активност по отчуждаване на парцели, става кристално ясно, че през 2022 година Столична община не планува да завърши отчуждителните процедури за детски градини за 50 групи “, съобщи Диана Тонова.

„ В Столичния бюджет за 2022г. още веднъж попадат планове, които са обгърнати по традиция в свещенодействие, като се разчита, че ще минат сред капките. Такъв ще си остане планът за замяна на отоплителните уреди, който групата на „ Българска социалистическа партия за България “ е атакувала неведнъж, като обезсърчителен и със съмнителни резултати върху климата и жителите. Но за него в този момент още веднъж попадат 19,3 млн. лева “, означи Николай Велчев.

Общинският консултант сподели още, в Столична община, за поредна година, няма планувана синхронизирана политика за сигурността на жителите и дейностите по създаване и поддръжка на уличното осветяване. Той обърна внимание, че Географска информационна система системата на Столична община за уличното осветяване не действа от доста години, защото няма планувани средства за поддръжката й.

„ Може би сме единствената столица в Европа, която не ръководи интелигентно уличното си осветяване “, съобщи Николай Велчев.

Николай Николов се спря на обстоятелството, че на фона на „ рекордния “ бюджет от над 2 милиарда още веднъж за спорт се отделят 0.2%, само че действително става дума за 3.5 милиона лв., които са извънредно незадоволителни.

„ Разочарован съм, че за поредна година не се мисли за спорт и здравето на софиянци “, сподели той и показа, че съгласно европейско изследване българските деца са преди всичко по обездвижване и шишкавина от всички деца в Европейски Съюз, още по-притеснително е,че нашите деца са и на челно място по настъпателност в учебно заведение.

Николов сподели, че мечтае за деня, в който бюджетът за спорт и ФВ ще съставлява най-малко 1% от сборния бюджет на Столична община.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР