Групата на Българската банка за развитие (ББР) e подкрепила 27

...
Групата на Българската банка за развитие (ББР) e подкрепила 27
Коментари Харесай

7,4 млрд. лева е раздала Банката за развитие у нас

Групата на Българската банка за развиване (ББР) e подкрепила 27 333 микро, дребни и междинни предприятия, демонстрират резултатите на банката от нейното основаване през 1999 година до през днешния ден. Това оповестиха от ББР като прибавят, че това прави по към 1100 компании на година. 

Капиталът на банката от 1,2 милиарда лева е неведнъж мултиплициран и е довел до обезпечаването и отпущането на финансиране от 7,4 милиарда лева за българския бизнес, в това число и по специфични държавни мандати, означават от институцията. Банката има 22 интернационалните колегата, от които през годините е получила средства в размер на 2,47 милиарда лева. 

В известието се показва, че ББР е единствената банка у нас, която с изключение на непосредствено финансиране, отпуска запас и посредством други кредитни институции. Отчита се, че размерът на индиректните заеми по така наречен он-лендинг стратегии е 1,61 милиарда лв., а с гаранционните стратегии за шерване на риска комерсиалните банки са отпуснали заеми на бизнеса на стойност 3,6 милиарда лв.. 

ББР е основана е през 1999 година под името Насърчителна банка,  като тогава й е предоставено да подкрепи икономическото и общественото развиване на страната. Основният акционер при започване на активността ѝ е Министерството на финансите. Към момента ББР е 100 % благосъстоятелност на българската страна, а неин принципал е Министерството на нововъведенията и растежа. 

 istock istock
Банковата група включва четири дъщерни сдружения - Националния гаранционен фонд (създаден през 2008 г.), ББР Микрофинансиране (правоприемник на Програма JOBS на ПРООН, основана през 2010 г.), ББР Лизинг и Фонд за финансови вложения (създадени през 2019 г.).

Първоначално активността на банката е ориентирана към поддръжка на дребните и междинните предприятия по самостоятелен пакет от пет стратегии за капиталово кредитиране. Месеци след приемането на България за пълновръстен член на Европейски Съюз през 2007 година със специфичен закон е основана Българска банка за развиване. Идеята е Насърчителната банка да стане равнопоставен сътрудник на европейските банки за развиване, които съществуват в съвсем всички страни членки на Европейски Съюз.

През 2008 година, с цел да смекчи отрицателните резултати от международната финансова рецесия върху българската стопанска система, държавното управление капитализира ББР с 480 млн. лева Това е част от ограниченията " Пазарна еластичност ", като средствата са за целево рефинансиране на комерсиалните банки и улеснение достъпа на дребните и междинни предприятия и селскостопанските производители до финансов запас, се напомня в прессъобщението. 

В края на 2009 година започва първата национална гаранционна скица, на която сътрудници стават 11 търговски банки.

Припомня се още, че през 2015 година ББР обезпечава 1 милиарда лева за финансиране на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. 

През 2020 година капиталът на банката е повишен със 700 млн. лева с мандат от държавното управление да създаде ограничения за справяне с отрицателните последствия на коронавирус пандемията върху стопанската система, като банката сътвори стратегии в поддръжка на бизнеса и жителите.

От ББР означават, че през 2023 година приключва двугодишният развой по акредитация на банката от Европейска комисия като прибавят, че стават единствената институция у нас, която е прилагащ сътрудник на Комисията в България по програмата InvestEU, както и единствената насърчителна институция в Европейски Съюз с подобен държавен мандат.

През 2023 година ББР подписва и контракт с Европейската капиталова банка на стойност 350 млн. лева за възстановяване достъпа до финансиране, поощряване на заетостта и ускорение на екологичния преход на дребните и междинни предприятия в страната.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР