Групата, каквато я познавате, вече е свършен факт, заяви Еди

...
Групата, каквато я познавате, вече е свършен факт, заяви Еди
Коментари Харесай

Защо Дейвид Лий Рот напусна Van Halen - при това на върха на славата

" Групата, каквато я познавате, към този момент е приключен факт ", съобщи Еди Ван Хален пред списание Rolling Stone през 1985 година, потвърждавайки слуховете за раздялата на Van Halen с вокалиста Дейвид Лий Рот.
 7 велики рок групи, преодолели големи нещастия
7 велики рок групи, преодолели големи нещастия

И траяли напред

Така първата глава от историята на Van Halen завършва, само че по какъв начин тъкмо се стига до такава степен? И Защо Дейвид напусна на върха на славата през 80-те години?

Оказва се, че до момента в който групата е в своя напредък, няколко случая водят до възходящо разделяне сред Дейвид Лий Рот и останалата част от групата - и по-специално китариста Еди Ван Хален. Въпреки че е мъчно да се каже къде двамата музиканти за първи път са почнали сблъска си, има няколко основни моменти.

Първият е обвързван със фотосите за обложката за третия студиен албум Women and Children First. Тогава Рот поема самодейността в намирането на фотограф за фотосесията - нещо, което не се харесва братята Еди и Алекс Ван Хален. И още на идващия ден поражда спор сред Рот и братята, като вокалистът е упрекнат в опит да " обсеби " концепцията за обложката на албума. В последна сметка е планувана нова фотосесия, за която групата и Рот реализират компромис.

Известен е приносът на Еди Ван Хален в албума Thriller на  - няма по какъв начин да сбъркаме солото му в хитовата " Beat It ". Джексън споделя, че харесва " бързите неща ", които китаристът прави, тъй че последният записа две сола и оставя артистът да избере това, което му харесва. Дори го прави изцяло гратис.

Но това посещение на Еди не се харесва изключително на Рот. И откакто песента е пусната, той " удря " Ван Хален, заявявайки пред Rolling Stone,: " Какво толкоз направи Едуард за Майкъл Джексън? Той свири същото соло, което свири в нашата група от 10 години. Голяма работа! "

Следваща причина за разкол е фактът, че Еди Ван Хален стартира да поема повече креативен надзор над групата си. Един подобен ход е построяването на студиото му " 5150 ". Именно там Van Halen записват шестия си студиен албум - 1984. Но Рот мъчно приема всичко това, както и потреблението на синтезатор в шлагера " Jump ", което за него е отклоняване от звука на групата.

А " Jump " се трансформира в освен в един от най-големите шлагери на Van Halen, само че и безусловно във видео сензация по MTV. Но даже и във връзка с видеото още веднъж има противоречие сред това, което Рот си показва и останалата част от групата. Дейв изисква прекалено много - да прави своите " луди нелепости ", като да кара мотори и да се се мотае с девойки в тоалети на прислужници. Нещо, което братята Ван Хален изрично отхвърлят.

Въпреки всички различия, въпреки всичко Дейвид Лий Рот приключва вокалните записи на 1984 година Така 1984 година стартира с издаването на едноименен, с който Van Halen изцяло преобладават годината.

Но още преди да стартира новата 1985 година, Рот изненадва почитателите си с празничен подарък. Динамичният вокалист преработва класическата ария на Beach Boys " California Girls " като собствен първи независим сингъл, пускайки и " игриво " видео, което показва изцяло неговата персона. Впоследствие излиза наяве, че това е част от EP, с кавър версии, озаглавено Crazy From the Heat. Чрез всичко това Рот като че ли се стреми да подчертае превъзходството си като и реализатор. EP-то доближи номер 15 в Billboard 200, а песните му се радват на доста радио лъчение.

В изявление за Guitar World Еди Ван Хален сбито разяснява: " Мисля, че това е нещо, което Дейвид постоянно е желал да направи и мисля, че е ужасно. "

Въпреки соловите триумфи, Рот заявя, че " ще се върне в студиото с останалите членове на Van Halen ". Защото, по думите му, те въпреки всичко са " запазили почитание един към различен " и " в действителност се схващат сносно ". Но става известно, че това не е по този начин - Дейвид и Еди спорят за всичко, даже и за броят на турнетата, които Хален желае да понижи, а Рот счита, че това е " плячкосване " на почитателите.

Така, през юли, 1985 година списание Rolling Stone оповестява, че е " в пауза ", а Еди търси нов вокалист - нещо, което малко по-късно китаристът удостоверява. " Странно е, че всичко това свърши. Дванадесет години от живота ми, търпейки нелепостите на Дейвид ", споделя той.

След като връзките са прекратени, двете страни не престават много бързо напред. През септември 1985 година Van Halen се появява на сцената с артиста Сами Хагар, което бележи новата епоха на групата. Записват разбиващия албум - 5150, който излиза през март, 1986 година, който съдържа шлагери като " Why Can`t This Be Love ", " Dreams ", " Love Walks In ".
 Стинг, Пол Маккартни, Роби Уилямс - някои от най-успешните реализатори от момчешки групи на всички времена
6 от най-успешните отцепници в музиката

От The Beatles до през днешния ден

Що се отнася до Рот, всичко това не му пречи да работи върху нова музика със соло групата си. Така се появява албумът Eat `Em and Smile, също от 1986 година, в който взе участие виртуозният китарист Стив Вай.

Все отново, макар неразбирателствата и обидите, времето съумява да излекува част от раните, написа Loudwire. След напускането на Сами Хагар, Van Halen и Дейвид Лий Рот още веднъж се събират - първо за малко през 1996 година, а по-късно през 2006 година Така е публикуван последният студиен албум на групата A Different Kind of Truth от 2012 година

След съществени здравословни проблеми, Еди Ван Хален почива на 6 октомври, 2020 година, което бележи края на Van Halen.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР