Групата KaDeWe, която управлява едноименния водещ магазин в Берлин и

...
Групата KaDeWe, която управлява едноименния водещ магазин в Берлин и
Коментари Харесай

Емблематичният берлински универсален магазин обяви фалит

Групата KaDeWe, която ръководи едноименния водещ магазин в Берлин и още два магазина от висок клас в Хамбург и Мюнхен, е подала молба за оповестяване в неплатежоспособност в режим на самоуправление, заяви корпорацията тази седмица.

Компанията съобщи, че въпреки магазините да са в положително оперативно положение, тя е била " принудена " да се преструктурира заради прекалено високите разноски за наем, които " вършат невъзможна рентабилната им активност ".

Продажбите на групата през финансовата 2022-2023 година доближиха 728 млн. евро (786 млн. долара), което е най-високото равнище в историята ѝ и е с близо една четвърт повече, в сравнение с преди пандемията от Ковида-19. През това време обаче наемите са скочили с близо 37%.

" Това значи, че бизнесът явно е печеливш " преди наемите " - само че явно не и " след наемите "... Няма никакво подозрение, че групата може да има мощно бъдеще при естествени наеми ", съобщи основният изпълнителен шеф Михаел Петершейм, представен от осведомителния канал Deutsche Welle.

Мажоритарен притежател на KaDeWe Group е тайландската Central Group, а 49,9 % са благосъстоятелност на Signa Retail - основаната в Австрия империя за недвижими парцели, която предходната година сама разгласи неплатежоспособност, базирайки се на " сериозния стопански напън ", провокиран от повишението на лихвените проценти в Европа. Signa има и постройките на KaDeWe Group, които отдава чартърен на универсалните магазини.

Според Central Group тя не е съумяла да реализира съглашение за наемите на магазините със Signa заради " неотстъпчивата позиция на наемодателя ", оповестява Bloomberg, като се базира на изказване на тайландската компания. Тя обаче прибавя, че " остава ангажирана да оказва цялостна поддръжка на KaDeWe и другите си европейски първокласни магазини ".

Ръководството на KaDeWe съобщи, че до момента в който бизнесът се преструктурира, магазините ще продължат да работят. Въпреки това в петък Bild заяви, че цели зони на универсалния магазин в Берлин са спрели продажбите и са затворени, като табели осведомят клиентите, че магазините са затворени " краткотрайно " по механически аргументи.

116-годишният берлински KaDeWe или Kaufhaus des Westens, което може да се преведе като " повсеместен магазин на Запада ", е емблематичен детайл от комерсиалния и архитектурния пейзаж на града. Магазинът разполага с над 66 000 кв. м комерсиална повърхност и в него се продават марки като Yves Saint Laurent, Prada, Boss, Lacoste, Chloé и Ralph Lauren. Някога е считан за най-големия в континентална Европа и за един от петте най-големи универсални магазина в света.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР