Групата Г-20 постави началото на фонд за борба с пандемиите,

...
Групата Г-20 постави началото на фонд за борба с пандемиите,
Коментари Харесай

Групата Г-20 постави началото на фонд за борба с пандемиите

Групата Г-20 сложи началото на фонд за битка с пандемиите, предадоха международните организации. Той бе показан през днешния ден в Нуса Дуа, на остров Бали, в Индонезия от индонезийския президент Джоко Видодо, съобщи Ройтерс.

Фондът бе основан, откакто министрите на опазването на здравето и на финансите на страните от Г-20 реализираха единодушие по въпроса, показва ДПА.

Досега към този момент са набрани към 1,4 милиарда $ във фонда, включително и вноски от Индонезия, Съединени американски щати и Европейския съюз, както и от донори и филантропски организации, като фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Днес президентът на Индонезия съобщи, че чака още по-голяма поддръжка за фонда. Парите, събрани до момента, ще оказват помощ на страните да се приготвят за бъдещи пандемии, само че съгласно Видодо средствата в тази тенденция към момента не са задоволителни.

Фондът е ориентиран към страните с невисок и междинен приход, с цел да финансира техните старания за наблюдаване на разпространяването на пандемичните вируси, изследователска активност по отношение на пандемиите, имунизациите и медикаментите, обезпечаване на по-добър достъп до ваксини и други ограничения.

Световната банка ще играе ролята на настойник на фонда. Той бе основан в миг на яд измежду доста развити страни по отношение на изживяното от тях по време на пандемията от Ковид-19, когато по-богатите страни съумяха да си подсигурят огромни ресурси от запаси за битка за вируса, като да вземем за пример ваксини.
 
Очаква се постъпленията във фонда да набъбнат с вноски от Франция и Саудитска Арабия.

Възстановяването от Ковид-19 ще бъде една от тематиките, които ще се разискват на срещата на върха на Г-20 в Нуса Дуа на остров Бали във вторник и сряда.

Темата бе и измежду дискутираните по време на срещата на върха на АСЕАН в Пномпен, заяви министър председателят на Камбоджа Хун Сен, съобщи ТАСС. Лидерите са отчели, че Ковид-19 освен е заплашил живота на милиони хора, само че също по този начин е оказал и отрицателно въздействие върху обществената, икономическата, комерсиалната и капиталовата активност. На срещата на АСЕАН водачите са отделили внимание на разискването на взаимната работа, която би трябвало да бъде свършена за възобновяване на районната стопанска система от пандемията и основаване на икономическа резистентност в постпандемичната ера.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР