"Групата (експерти) е убедена, че Сирийската арабска република е отговорна

...
"Групата (експерти) е убедена, че Сирийската арабска република е отговорна
Коментари Харесай

ООН: Дамаск е отговорен за атаката с газ зарин в Хан Шейхун

"Групата (експерти) е уверена, че Сирийската арабска република е виновна за потреблението на зарин против Хан Шейхун на 4 април 2017 година ", се споделя в отчета, до който е получила достъп Агенция Франс Прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

По данни на Организация на обединените нации при нападението против града в провинция Идлиб, следен по това време от бунтовници и джихадисти, са починали 83-ма души, а съгласно Сирийския център за наблюдаване на човешките права - 87, в това число над 30 деца.

Случилото се накара държавното управление на президента Доналд Тръмп да предприеме удари против сирийската военновъздушна база, откъдето съгласно западните сили, е била осъществена офанзивата над Хан Шейхун. В нощта против 7 април американската войска изстреля от два кораба 59 крилати ракети "Томахок " против база "Шайрат ".

Съединени американски щати, Франция и Англия упрекнаха силите на президента Асад за химическата офанзива, само че Дамаск изрично отхвърли да има нещо общо с нея.

Русия, която е съдружник на Асад, твърди, че заринът, открит в Хан Шейхун, е резултат от детонация на снаряд на земята, а не е от сирийска въздушна офанзива.

Наскоро специалисти на Организация на обединените нации посетиха базата, с цел да приготвят отчета си.
В началото на септември анкетната комисия на Организация на обединените нации за положението на правата на индивида в Сирия към този момент изрече мнение, че сирийските сили са виновни за нападението със зарин.

Бъдещето на Асад

Вашингтон счита, че сирийският президент Башар ал Асад няма бъдеще в ръководството на Сирия, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън, представен от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

След среща в Женева през вчерашния ден с пратеника на Организация на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура, която окачестви като "плодотворна ", Тилърсън означи, че "царуването на семейство Асад отива към края си " и че в този момент "единственият въпрос е по какъв начин да бъде осъществено това ". По думите на държавния секретар Съединени американски щати желаят "цялостна и единна Сирия без роля на Асад в ръководството ".

Тилърсън сподели още, че отдръпването на Асад от властта би трябвало да стане посредством мирния развой в Женева, управителен от Мистура, само че акцентира, че отдръпването на сирийския водач не е "предпоставка " за започването на този развой.

В Женева Рекс Тилърсън приказва и по тематиката за иранската помощ за режима в Дамаск. "Иран нямаше успехи; съветското държавно управление имаше повече триумфи. Ние имахме триумфи. Не мисля, че Иран ще получи въздействие поради успеха над ИД в Сирия ", съобщи той и окачестви Иран като "паразит ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР