Групата БРИКС, съставена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна

...
Групата БРИКС, съставена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна
Коментари Харесай

БРИКС: Ето всички държави които искат да се присъединят

Групата БРИКС, формирана от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка има за цел да оспори доминантното състояние на щатския $, въведеждайки нова валута за разплащане за интернационалните покупко-продажби. 

Този ход притегли други страни от Изтока да се причислят към блока, защото те също желаят да понижат зависимостта си от щатския $ и да насърчат личните си валути.

Много разрастващи се страни от Африка, Близкия изток и Югоизточна Азия също демонстрираха интерес да се причислят към алианса. В момента се разисква опцията за разширение на групата до БРИКС+, като решението може да бъде взето на идната среща на върха през август 2023 година

Държавите, които са изразили интерес да се причислят към БРИКС досега са:

Алжир, Аржентина, Бахрейн, Бангладеш, Беларус, Египет, Индонезия, Иран, Казахстан, Мексико, Никарагуа, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Сенегал, Судан, Сирия, Тайланд, Тунис, Турция, Обединени арабски емирства, Уругвай, Венецуела, и Зимбабве.

От тези страни Алжир, Аржентина, Бахрейн, Египет, Индонезия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са подали публични заявки за присъединение към алианса.

Следващата среща на върха на БРИКС е планувана да се организира в Кейптаун, Южна Африка, през август 2023 година Блокът от пет страни ще вземе групово решение за въвеждане на нова валута за споразумяване на международната търговия.

Това развиване сложи щатския $ в нестабилно състояние, защото светът евентуално ще разчита по-малко на него. Този ход може да окаже спомагателен напън върху $, което да докара до неговия спад.

Точните детайлности за валутата на БРИКС, като да вземем за пример нейното име, стойност и дата на стартиране, към момента не са известни. Най-вероятно това ще бъде другата значима тематика, която членовете ще обсъдят   идната среща на върха на БРИКС.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР