Група южнокорейски учени са създали еластични фотоволтаични клетки, които могат

...
Група южнокорейски учени са създали еластични фотоволтаични клетки, които могат
Коментари Харесай

Южнокорейски учени са създали „гумени“ соларни клетки с рекордна ефективност

Група южнокорейски учени са основали еластични фотоволтаични кафези, които могат да се разтягат безусловно върху земното кълбо. Съвсем съществено – създаването ще откри приложение в носимата електроника и роботиката, защото може да се разтяга до 40% от първичния си размер и в това време има впечатляваща успеваемост от 19% за еластичните фотоволтаични панели.

Еластичната фотоволтаична клетка е основана в Корейския институт за напреднали технологии в катедрата по химично и биомолекулярно инженерство под управлението на професор Бумджун Ким. Статия за проучването е оповестена в декемврийския брой на списание Joule.

Разработчиците означават, че заради бързото разгръщане на пазара на електрически устройства за носене, гъвкавите слънчеви кафези, които могат да работят и да се разтягат по едно и също време, притеглят доста внимание като източник на сила. Такива фотоволтаични кафези към този момент са били предлагани от университетски екипи, само че тяхната успеваемост оставя доста да се желае. Групата на професор Ким е намерила решение и оповестява, че е постигнала най-високата успеваемост измежду конкурентните гъвкави слънчеви кафези.

Използвайки химическо свързване, учените комбинират мощно еластичен полимер с електропроводим полимер с отлични електрически свойства. Резултатът е проводящ полимер с най-висока разтегливост. Той работил като субстрат, върху който те приложили слънчеви кафези, направени от органически материал. Получената гъвкава фотоволтаична клетка посочила успеваемост от 19 % и дарба да се разтяга 10 пъти по-силно от съществуващите аналози. Всъщност клетката е в положение да усили дължината си с 40 % и да продължи да работи.

„ Чрез това проучване освен разработихме най-високо ефикасната в света разтеглива органична слънчева клетка, само че също по този начин е значимо, че разработихме нов полимер, който може да се ползва като главен материал за разнообразни електронни устройства, които би трябвало да бъдат гъвкави и/или еластични. “

каза професор Ким
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР