Габонски военни твърдят, че са завзели властта след изборите

...
Група висши габонски военни се появиха по националната телевизия в
Коментари Харесай

Група висши габонски военни се появиха по националната телевизия в ранните часове на сряда и казаха, че са поели властта, след като щатският изборен орган обяви, че президентът Али Бонго е спечелил трети мандат.

Появявайки се по телевизионния канал Gabon 24, офицерите казаха, че представляват всички сили за сигурност и отбрана в централноафриканската държава. Те казаха, че резултатите от изборите са отменени, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати.

В столицата Либревил се чуха силни звуци от стрелба, каза репортер на Ройтерс след телевизионното участие.

Няма незабавен коментар от правителството на страната-членка на ОПЕК.

„В името на габонския народ... решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим“, казаха служителите.

Ако успее, превратът ще бъде осмият в Западна и Централна Африка от 2020 г. насам. Превратите в Мали, Гвинея, Буркина Фасо, Чад и Нигер подкопаха демократичния напредък през последните години.

Миналия месец военните грабнаха властта в Нигер, изпращайки ударни вълни в Сахел и засмуквайки глобални сили със заложени стратегически интереси.

Съобщението дойде само часове, след като Габонският избирателен център (CGE) съобщи в сряда, че Бонго е спечелил президентските избори с 64,27% от гласовете след закъснели общи избори, които опозицията заклейми като измамни.

Обявявайки резултата в ранните часове, шефът на CGE Мишел Стефан Бонда каза, че главният съперник на Bongo, Алберт Ондо Оса, е на второ място с 30,77%. Екипът на Бонго отхвърли обвиненията на Ондо Оса за изборни нередности.

Напрежението нараства на фона на опасения от безредици след съботния президентски, парламентарен и законодателен вот, при който Бонго се опитва да удължи 56-годишната власт на семейството си, докато опозицията настоява за промяна в богатата на петрол, но бедна централноафриканска нация .

Липсата на международни наблюдатели, спирането на някои чуждестранни предавания и решението на властите да спрат интернет услугите и да наложат вечерен час в цялата страна след гласуването породиха опасения относно прозрачността на изборния процес.

64-годишният Бонго, който наследи баща си Омар като президент през 2009 г., се състезаваше срещу 18 претенденти, шестима от които подкрепиха общ кандидат, бивш министър и университетски професор Алберт Ондо Оса, в опит да стесни надпреварата.

През 2016 г. сградата на парламента беше опожарена, когато избухнаха бурни улични протести срещу оспорваното преизбиране на Бонго за втория му мандат. По това време правителството спря достъпа до интернет за няколко дни.

Това е разбиваща история. Има още

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР