Група учени създават AI модели, които могат да създават собствени

...
Група учени създават AI модели, които могат да създават собствени
Коментари Харесай

Американски учени създават саморепликиращи се AI модели

Група учени основават AI модели, които могат да основават лични по-малки AI модели, показва репортаж на Fox News. Академични служащи от Масачузетския софтуерен институт и Университета на Калифорния, взаимно с компанията Aizip, са съумели да накарат огромни AI модели, като този, който употребява ChatGPT, да се саморепликират автоматизирано.

„ В момента използваме по-големи модели, с цел да сътворяваме по-малки – тъкмо, както по-големия брат учи по-малки да се усъвършенства. Това се явява първата крачка към построяването на саморазвиващ се изкуствен интелект “, разяснява за изданието Ян Сун, изпълнителен шеф на Aizip. Той добавя, че с цел да работят дейно огромните езикови модели от ранга на ChatGPT са нужни отделянето на парични запаси от порядъка на $700 000 дневно, само че дребните AI модели или така наречен TinyML са надалеч по-евтини за поддръжка и могат да се употребяват за съответни задания и цели, като да вземем за пример лицево различаване, за умни домашни движимости или в помощ на хора с повреден слух.Макар екипът от учени да работи по тези модели, влагайки човешка интервенция, процесът по дизайн тук може да се прави и автоматизирано от по-интелигентен изкуствен интелект.

„ Вярваме, че в бъдеще огромният и дребният модели ще си сътрудничат за построяването на една приключена умна екосистема “, споделя един от учените, участващи в плана Юбей Чен. „ Технологията ни съставлява пробив в бранша, защото за пръв път ние проектирахме изцяло автоматизиран продуктов развой. През този месец демонстрирахме на процедура подобен модел, който може да бъде основан автоматизирано – от генерирането на данните до внедряването на модела и тестовия развой без каквато и да е било човешка интервенция “, продължава Чен. Той демонстрира и едно от устройствата, основани от него и сътрудниците му – трекер на активността, който събира и проучва данните от човешките придвижвания – дребен чип, по-дребен от стотинка. И за разлика от ChatGPT, който действа от средата на облака, TinyML системите могат да действат самостоятелно и да бъдат поместени в предмети или дребни пространства.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР