Група учени от Вашингтонския университет разработват нов тип роботи, които

...
Група учени от Вашингтонския университет разработват нов тип роботи, които
Коментари Харесай

Робот с размерите на муха ще замества дроновете в мисии до труднодостъпни места

Група учени от Вашингтонския университет създават нов вид роботи, които ще извършват функционалности като тези на дроновете. Те са извънредно дребни и задачата им е да заместват дроновете в разнообразни задачи до труднодостъпни места.

Роботите ще са с размери на муха, откъдето идва и името им - RoboFly. Te ще тежат малко повече от съчка за зъби. Благодарение на тях ще могат да се откриват течове на газ след произшествия. Освен това те ще могат да влизат под руини от срутени здания след земетресение.

Тези роботи нямат витла като самолетите, нямат и перки като хеликоптерите. Задвижването им става посредством пърхането с крила тъкмо както при летящите инсекти.


Малкият размер на робота го прави по-евтин за произвеждане, само че не липсват и проблеми, преди да стартира всеобщото им произвеждане. Основният от тях е по какъв начин ще бъдат зареждани устройствата, с цел да могат да летят дълготрайно.

Ако батерията е прекомерно огромна, роботът няма да може да я носи, в случай че пък е дребна – ще се изтощава бързо. Учените от университета са решили казуса по ексцентричен метод. Устройството ще има фотоклетка, която ще се следи непрекъснато от лазерен лъч. Когато той попадне върху нея, тя създава електричество.

На този стадий обаче лазерът би трябвало да е на не повече от два метра от робота. Учените обаче се надяват, че в бъдеще ще бъдат в положение да зареждат апарата посредством безжична мрежа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР