Група учени от няколко държави създаде слънчева клетка с абсорбиращ

...
Група учени от няколко държави създаде слънчева клетка с абсорбиращ
Коментари Харесай

Още един рекорд: създадоха неорганична фотоволтаична клетка от перовскит с ефективност 31,3%

Група учени от няколко страни сътвори слънчева клетка с абсорбиращ пласт от неорганичен перовскит. Този материал е определен поради забележителната му структурна непоклатимост и резистентност на топлота, както означават създателите на създаването. Чрез понижаване на равнището на дефектите в абсорбера е било допустимо да се реализира висока успеваемост на клетката по разнообразни индикатори.

Новата фотоклетка е направена върху поставка от легиран с флуор калаен оксид, електронен метафоричен пласт от кадмиев сулфид и контакти от алуминий и никел. Като абсорбиращ пласт е определен неорганичният перовскит Ca3NI3, оповестява изданието PV Magazine.

„ Методът на легиране на първичната кристална решетка се употребява за модифициране на структурата на перовскитната решетка. Както и за възстановяване работата на фотоволтаичните кафези и постоянно включва въвеждането на материали като Ca3NI3″, се споделя в публикация в списание Optics Communications. – Перовскитният материал Ca3NI3 е желан за производството на фотоволтаични кафези заради евентуалната му непоклатимост, променливата неразрешена зона и ефикасното усвояване на светлината “.

Учените са установили, че успеваемостта на детайла се усилва с увеличение на дебелината на абсорбера. Без освен това да има негативни странични резултати върху коефициента на запълване. От друга страна, колкото по-дебел е този пласт, толкоз по-високи са индустриалните разноски. По тази причина неговата дебелина е лимитирана до 1 nm.

При проби при общоприети условия на осветяване препоръчаната архитектура на фотоволтаичните кафези реализира 31,31% успеваемост при преобразуването на слънчевата сила в електрическа. Напрежението на отворена верига е 0,87 V, плътността на тока на късо съединяване е 43,5 mA/cm2. Коефициентът на запълване е 81,68 %.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР