Група цивилни са излезли от стоманодобивен завод Азовстал в Мариупол,

...
Група цивилни са излезли от стоманодобивен завод Азовстал в Мариупол,
Коментари Харесай

25 цивилни са излезли от Азовстал“, сред тях и шест деца

Група цивилни са излезли от стоманодобивен цех " Азовстал " в Мариупол, оповестява сътрудник на ТАСС от мястото на събитието. Общо 25 души, измежду които шест деца на възраст под 14 години, са напуснали територията на завода.

Сраженията за Мариупол започнаха още на втория ден на нашествието на Русия в Украйна. Два месеца към този момент градът е изцяло блокиран, като международната общественост е съществено обезпокоена от филантропичната обстановка. Градът, по информация на локалните украински управляващи, е опустошен на 90%, на територията му няма вода, електричество и известия. Информациите, които идват от Мариупол не могат да бъдат доказани.

Преди 10 дни, в това число и пристанището . Руският президент Владимир Путин подреди прекъсване на офанзивата на територията на " Азовстал " и обсада на промишлената територия, където се укриват от 1000 до 2000 души, в това число и доста цивилни, а освен членове на батальона " Азов " , както преобладаващо настояват съветските медии. Няколко пъти руснаците поставяха ултиматум на украинските войски да се предадат, който беше отхвърлян. Тезата на руснаците е, че " Азов " държи цивилните като жив щит. Безуспешни бяха напъните и на интернационалната общественост да обезпечи филантропични коридори.

На 26 април генералният секретар на Организация на обединените нации в Москва . След срещата той увери, че Москва сякаш се е съгласила да включи интернационалните организации в евакуацията на хората от Азовстал - нещо, което беше отречено публично обаче от Москва на идващия ден.
 Украйна: Атаката против Киев бе
Украйна: Атаката против Киев бе " междинен пръст " на Путин към Организация на обединените нации

Една от задачите на визитата на Гутериш бе да обезпечи евакуация на хора от Мариупол

Мариупол и " Азовстал " особено бяха сложени като алена линия за договаряния от украинския президент Володимир Зеленски. Отделно украинската страна не един път предложи обособени диалози за Мариупол.

Също по този начин Андрюшченко оповестява, че окупационните войски са разрешили придвижването сред кварталите на левия бряг и други квартали на града и придвижването през моста към Мухино е отворено. Из целия град има обаче още повече блок постове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР