Група студенти излязоха на протест пред сградата на Софийския университет

...
Група студенти излязоха на протест пред сградата на Софийския университет
Коментари Харесай

Студенти от СУ излязоха на протест срещу отстраняването на Михаил Мирчев

Група студенти излязоха на митинг пред постройката на Софийския университет " Св. Климент Охридски " в 18.30 ч. в понеделник поради решението на ректора на университета проф. Анастас Герджиков да приключи гражданския контракт на преподавателя проф. Михаил Мирчев, който водеше лекции в курса " Социална работа с ЕТНО групи ".

Миналата седмица СУ заяви, че след мнение на Етичната комисия на университета, от което излиза наяве, че професорът е утвърждавал отрицателни стандарти за избрани групи в обществото, въпреки и непосредствено да не е проповядвал фашизъм или ксенофобия.

" Лични познанства с проф. Мирчев нямам, нямам и контакти, само че лекциите му са обществени и всеки може да ги гледа, да си построи мнение за това какво преподава и дали то в действителност съдържа псевдонаучни обстоятелства ", сподели пред БНР студентът Румен Попов.

" Не става дума въобще за личността на проф. Мирчев или за неговите персонални убеждения и възгледи, това е значимо да се посочи, тук става дума за казус, едно необятно тълкувание на Етичния кодекс, който може да се употребява и против други преподаватели в бъдеще и против студенти поради техни акции, убеждения и или пък позоваване на някакви обстоятелства, които чути в профил или извадени от подтекст звучат неприятно в нашата политически правилна страна ", добави студентът.

Според Румен Попов повода, заради която той и сътрудниците му излизат на митинг, е, че Етичната комисия и ректорът са взели решение под огромен публичен напън в миг, в който Софийският университет се изкачва в ранглисти в топ 50 на университетите в Източна Европа и надлежно въпросът можеше да прерасне в огромен скандал, който да навреди на престижа на университета.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР