Група страни, сред които САЩ и Франция, призоваха за незабавно

...
Група страни, сред които САЩ и Франция, призоваха за незабавно
Коментари Харесай

САЩ, Франция и други страни призоваха за спиране на огъня по израелско-ливанската граница за 21 дни

Група страни, измежду които Съединени американски щати и Франция, приканиха за " неотложно прекъсване на огъня " по границата сред Израел и Ливан, оповестиха организациите, като се позоваха на обща декларация на страните, отправили апела.

" Приканваме за неотложно прекъсване на боевете по цялото продължение на ливанско-израелската граница, с цел да се даде късмет за реализиране на дипломатическо съглашение ", се споделя в взаимното изказване, подписано още от Австралия, Канада, Германия, Италия, Япония, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар и Евросъюза. " Призоваваме всички страни, в това число държавните управления на Израел и Ливан, да одобряват без отсрочване прекъсването на огъня. "

В декларацията създалото се състояние по границата сред Ливан и Израел е несъмнено като " нетърпимо ". " То крие заплаха от по-голямо изостряне на напрежението в района ", се добавя в документа.

Френският външен министър Жан-Ноел Баро сподели на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, ч е Вашингтон и Париж " разчитат на двете (вражудващи) страни да одобряват (предложението) без никакво отсрочване ".

По думите на Баро Франция, някогашната колониална владетелка на Ливан, и Съединени американски щати са съгласували със засегнатите страни " окончателните параметри на дипломатическия излаз от рецесията ". Дипломат номер едно на Париж добави, че " войната не е неизбежна ".

Американският заместител непрекъснат представител в Организация на обединените нации Робърт Уд прикани Съвета да поддържа дипломатическите старания , само че не даде детайлности по отношение на проекта за прекъсване на огъня.

" Работим с други страни по предложение, което се надяваме да донесе успокоение и да разреши разискването на дипломатическо решение ", сподели той.

Ливанският министър председател Наджиб Микати поддържа френско-американската самодейност, която по думите му " се радва на интернационална поддръжка и която ще постави завършек на тази нечистоплътна война ".

Той прикани Съвета за сигурност " да подсигурява изтеглянето на Израел о т всички окупирани ливански земи и прекратяването на нарушаванията, които се повтарят съвсем всекидневно ".

Израелският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Дани Данон сподели пред публицисти в централата на Обединените народи, че желанието на Израел е да се стигне до прекъсване на боевете и връщане на хората от пограничните региони по домовете им:   " Всички желаеме това. То ще се случи или преди, или след война. Надяваме се да е преди. "

В послание към Съвета нощес Данон не загатна нищо за договаряния за преустановяване на огъня, н о уточни, че страната му " не се стреми към пълномащабна война ".

И Данон, и Микати потвърдиха уговорката на държавните управления си към резолюцията на Съвета за сигурност, поставила завършек на войната сред Израел и Хизбула в Ливан през 2006 година Въпреки че по този начин и не е изпълнена до дъно, тя планува прекъсване на бойните дейности, евакуиране на израелските сили и замяната им от елементи на ливанската войска и сини каски на Организация на обединените нации и разоръжаване на всички въоръжени групировки, в това число на Хизбула, отбелязва Асошиейтед прес.

Данон прикани за неотложно цялостно използване на резолюцията.

В изказване президентите на Съединени американски щати и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон приканиха за споразумяване на обстановката по границата " по този начин, че мирните жители да могат да се завърнат по домовете си ".

Двамата водачи допълват, че " в последните дни са работили по общ апел за краткотрайно помирение, което да даде късмет на дипломацията и да предотврати по-нататъшното изостряне на опълчването в района ".

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР