Група смолянчани се сдобиха с уреди за бита срещу суми,

...
Група смолянчани се сдобиха с уреди за бита срещу суми,
Коментари Харесай

Да продадеш електроуред все едно е добра кола на старо - добра сделка или не точно?

Група смолянчани се снабдиха с уреди за бита против суми, с които биха могли да си купят напълно порядъчен лек автомобил втора употреба.
Старо предписание в стопанската система е, че една стока коства толкоз, колкото някой е подготвен да даде за нея. И в този тип търговия няма нищо неприятно, в случай че всичко е съгласно закона.
От няколко дни сътрудници на компания Welmax (Велмакс Лукс), занимаваща се с търговия на електроуреди и артикули от бита, звънят на избран брой смолянчани, отправяйки им настойчиви и непоискани търговски известия да вземат участие в промоция на техни артикули за бита в Дома на националната войска с обещания за доста награди, оповестиха присъединили се в начинанието. Според обясненията на сътрудниците, номерата на телефоните били избирани на инцидентен принцип. Прозвъняванията са две или три, според дали индивидът насреща дава безапелационен отговор, че ще участва, тъкмо с кого и навръх коя от трите презентации.
За презентациите бяха оповестени три начални часа в събота, 15 септември – един преди обед, един по обед и един следобяд. Продължителността на всяка от тях – към два часа.
Млади и приветливи девойки и момчета посрещат гостите. Настаняват ги, залепвайки на дрехата им надпис с името на участника, с цел да съкратят дистанцията при общуването.
Първо е показана перяща прахосмукачка . След като демонстрират по какъв начин хубаво чисти и пере машината, сътрудничките изясняват за какво не заплащат за реклама в малките екрани по този начин: " Нашата компания реши, вместо за реклама, да насочи парите си към вас. Някой от вас ще чисти по верния метод, по какъв начин обаче ще е най-правилно да изберем на кого да дадем тази опция, с цел да няма ядосани? С лотария!? Супер. Забелязахте ли, че на визитките, които доскоро ви раздадохме, в долния край има номерче? Тук номерата са от 1 до 6. Може да има двама-трима или петима с един номер. Пожелавам триумф на всеки от вас! ", споделя водещата.
Тя подава затворени пликове на един от участниците в презентацията да изтегли печелившия номер. С ангажимента който има същия номер на визитката, да излезе начело, с цел да чуе каква премия получава.
Според презентиращите перящата прахосмукачка е на стойност 3900 лв. . Тази цена обаче е за всички останали. Само спечелилите получават голяма отстъпка от 1000 лв. и за тях уредът е към този момент 2900 лв. . Предлага се и разсрочено заплащане: " 89 лв. единствено един път месечно в продължение на 48 месеца, против което вие получавате и нашия спален комплект, който е на стойност 2500 лв., само че го получавате като подарък към всичко останало. Другият вид е 100 лв. месечна вноска в продължение на 36 месеца ", изяснява водещата. Така цената на уреда при разсрочено заплащане става в единия случай 4272 лв., а в другия – 3600 лв. .
След тегленето на жребия се оказва, че има неколцина печеливши. Спечелилите са поканени да сключат контракти за своите награди. След подписването щастливците се прибирали назад при другите, с цел да вземат участие и в разпределението на идващите награди.
Другият артикул, показан към този момент с видеопрезентация, е сокоизстисквачка на стойност 2500 лв. . Но това отново се отнася за " всички останали ", тъй като се изтеглят нови печеливши, които получават продукта против отстъпка от 800 лв.. Срещу сумата от 1700 лв. (но без лихвите при разсрочено плащане) има и друга премия към главната – комплект кухненски ножове, масаж на седалка или матрак с възглавница.
. И много хора от Смолян, най-вече възрастни, избират да сключат контракти за " премиите " си сега, в който са поканени да създадат това.
Позицията на Welmax
Actualno.com потърси компанията за уточнения. На експлицитен наш въпрос какво се случва, в случай че печеля от томоболата и сключа контракт за разсрочено заплащане - дали цената на прахосмукачката остава същата т.е. 2900 лв., отговорът е следният: " Ако сте спечелили от томболата, цената ще е 2900 лв., само че при погашение на цената напълно, в деня на покупката. Ако е контрактувано разсрочено заплащане директно с продавача, още веднъж цената ще е без оскъпяване. Нашите условия са следните - 30% при покупка, остатъкът - по контрактуван погасителен проект. Ако обаче купувачът реши да употребява банков (стоков) заем, тогава олихвяването е друго според от периода и изискванията на всяка обособена банка. Последното не зависи от нас ".
Попитахме Welmax и дали на въпросното събитие са събирани персонални данни посредством анкетни карти - да вземем за пример ЕГН . " Ако е желана информация, съдържаща персонални данни, то нейното даване зависи напълно от волята и единодушието на предоставящия тези данни ", гласи публично даденият ни отговор. А уточнението по въпроса с персоналните данни е следното: " Режимът на обработка на персонални данни в Европейски Съюз, изключително след влизане в действие на GDPR-регламента, не е позволителен. Велмакс Лукс " ЕООД е приело вътрешни правила и е осигурило условия за съответно и законосъобразно събиране и предпазване на персоналните данни, с които разполага за задачите на активността си. Съществен миг в настоящата регулация е този персоналните данни да се получават и обработват със знанието и единодушието на техния титуляр. Последното се съблюдава в нашата активност ".
Какво гласи законът?
Става въпрос за Закона за отбрана на потребителите и по-точно клаузи в него за нелоялни търговски практики, визирани в член 68к.
Алинея 6 от него споделя, че нелоялна е практиката на отправяне на настойчиви и непоискани търговски известия до потребителя по телефон, факс, е-поща или всяко друго средство за връзка от разстояние, с изключение на в плануваните в закона случаи за осъществяване на договорно обвързване и без да се нарушават наредбите на Закона за отбрана на персоналните данни и на член 6 от Закона за електронната търговия.
Алинея 8 от него споделя, че нелоялна е практиката, когато се основава погрешно усещане, че потребителят към този момент е спечелил, ще завоюва или като прави обещано деяние, ще завоюва премия или друга равностойна полза, когато:
а) не съществува такава премия или полза, или
б) осъществяването на деяние, обвързвано с искане за приемане на премията или на друга равностойна полза, е обвързано със обвързване на потребителя да заплати парична сума или да поеме някакъв разход.
Въпросът е дали в тази ситуация двете разпореждания са нарушени?
Присъстващи на презентацията в Смолян считат, че за машинация не може да се приказва поради обстоятелството, че цените на продукта се афишират, оповестяват се и месечните вноски за разсрочено заплащане.
Автор: Екип на Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР