Група С на Мондиал 2022 събра Аржентина и Полша, в

...
Група С на Мондиал 2022 събра Аржентина и Полша, в
Коментари Харесай

Меси и Левандовски ще кръстосат шпаги още в групите, звездите май сочат към Аржентина

Група С на Мондиал 2022 събра Аржентина и Полша, в чийто редици блестят имената на двама от най-хубавите нападатели на планетата – Лионел Меси и Роберт Левандовски.

Седемкратният притежател на " Златната топка " Меси, за който това евентуално ще бъде последно присъединяване на международно състезание, ще се насочи към Катар в опит да добави единствения екипен трофей, който липсва в блестящата му сбирка.

Аржентина и Полша са считани за любимци в потока, само че задачата им няма да бъде по никакъв начин лесна, защото тук е и Мексико, който се кани да даде сериозен отпор след положителното си показване в зона КОНКАКАФ.

Считан за цялостен новобранец в групата е съставът на Саудитска Арабия – един от тимовете с най-нисък ранкинг в шампионата. Тимът не крие упоритостите си да обърка проектите на по-именитите противници, само че дали тази задача няма да се окаже прекомерно амбициозна?

Програма на срещите в група С

22 ноември в 12:00 часа – Аржентина – Саудитска Арабия – " Лусаил ", Лусаил

22 ноември в 18:00 часа – Мексико – Полша – " Стадион 974 ", Доха

26 ноември в 15:00 часа – Полша – Саудитска Арабия – " Едюкейшън Сити ", Ал-Раян

26 ноември в 21:00 часа – Аржентина – Мексико – " Лусаил ", Лусаил

30 ноември в 21:00 часа – Полша – Аржентина – " Стадион 974 ", Доха

30 ноември в 21:00 часа – Саудитска Арабия – Мексико – " Лусаил ", Лусаил

Крайното класиране в групата се дефинира по следния критерии: извоювани точки, голова разлика и брой маркирани голове.

Аржентина

Аржентина ще желае да покаже, че продължава да е мощ, с която всеки би трябвало да се преценява. На шампионата по всяка възможност ще забележим " последния танц " на един от най-великите играчи в историята на играта – Меси.

Нападателят на ПСЖ към този момент е на 35 години и идните финали са финален късмет за него да реализира съкровената си фантазия, след което умерено да мисли за завършек на кариерата си. Несъмнено той ще бъде огромната звезда на " гаучосите ", които се насочат към Катар като настоящи първенци на Южна Америка.

В селекцията на Лионел Скалони има и други фигури, които са способни да вдъхновят тима за нещо огромно. В това число влиза ветеранът Анхел ди Мария, който стана създател на решаващия гол във финала на Копа Америка против отколешния съперник Бразилия предишното лято.

По традиция международните шампионати се чакат с голям възторг в Аржентина, а преди Катар 2022 настроението в страната е още по-приповдигнато от нормално. Без загуба в южноамериканските квалификации, първенци на Копа Америка за първи път от съвсем три десетилетия и след 3:0 над европейския първенец Италия на " Уембли " във Финалисима, " гаучосите " са в отлична форма и разположение на духа.

Поколението, което носеше на гърба си тежестта от три изгубени огромни финала (Мондиал 2014 плюс две континентални първенства), последователно слиза от огромната сцена, което носи своите позитиви. През 2018 година Лионел Скалони - експерт с много непретенциозен опит - ненадейно получи селекционерския пост и досега по никакъв начин не разочарова.

Всичко в аржентинския отбор продължава да се върти към Лионел Меси, само че суперзвездата е заобиколен от класа, която изцяло дава отговор на неговите стандарти. Да не забравяме и Лаутаро Мартинес, който под управлението на Скалони бележи приблизително по гол на мач.

Шампионнтите от Копа Америка, които са непобедени в 35 мача от 2019 година насам, са в група със Саудитска Арабия, Мексико и Полша.

Селекционерът

Лионел Скалони е на 44 и когато получи горещия пост, мнозина в Аржентина недоверчиво повдигнаха вежди. Все отново опитът му се изчерпваше с къси интервали като асистент в Севиля и националния отбор на " гаучосите " в края на предишното десетилетие. Но ходът се оказа брилянтен и легендата на испанския Ла Коруня поведе Меси и компания към славата.

Пътят на Скалони в занаята беше даден от Хорхе Сампаоли, с който работи както на " Санчес Писхуан ", по този начин и в представителния аржентински отбор. Първоначално той бе назначен като краткотраен селекционер след неуспеха на " гаучосите " на Мондиал 2018, само че убеди федерацията, че е заслужен да остане на поста. Името на Скалони попадна и в тазгодишните номинанции за треньор №1 на ФИФА.

Звездата

В тим с Лионел Меси е мъчно да се отличи различен за фронтмен на един футболен колектив. Един от гениите на нашето време към този момент е на 35 и Катар 2022 съвсем несъмнено ще бъде последният мондиал в кариерата му. Затова стремежът му да вдигне единственият огромен трофей, който липсва в сбирката му, ще е още по-голям. Лео е в националния отбор на Аржентина от 2005-а и към този момент има 164 мача с 90 попадения за " гаучосите ".

Ще се огънат ли " гаучосите " под тежестта на упованията?

С две международни трофеи (1978, 1986), три сребра (1930, 1990, 2014) от мондиали и 15 трофея от Копа Америка - Аржентина постоянно носи бремето на огромните упования. А това постоянно се оказва препъникамък. През 2002-ра тимът, воден от Марсело Биелса, пое за Япония и Южна Корея като един от любимците, само че отпадна още след групите. След второто място в Бразилия преди осем години се очакваше нещо сходно и през 2018-а в Русия, само че последва отпадане на 1/8-финалите.

Сега още веднъж има свръхочаквания, които пречат на " гаучосите ". Въпреки върховете при Скалони, оставането му на поста след мондиала напълно не е несъмнено, а Анхел Ди Мария заприказва за отдръпване. " След международното ще премисля доста неща ", разяснява пък Лео Меси. Аржентина има доста класа, само че още веднъж едно от трудностите пред отбора ще бъдат огромните упования.

Полша

Полша се насочва към Мондиал 2022 с упоритости да заличи неприятните мемоари от яловите си участия на Световното в Русия и на Евро 2020. Всички погледи ще бъдат ориентирани към огромната звезда на тима Роберт Левандовски, който евентуално ще приключи кариерата си в националния отбор след Катар.

" Дружина полска " претърпя непредвидени земетресения през предходната зима, когато селекционерът Пауло Соуса изненадващо реши да си тръгне, а неговото място зае Чеслав Михневич. Отборът обаче имаше шанс в баражите, където изигра единствено един мач, с цел да се снабди с квота за финалите.

Михневич ще се възползва от шанса си

Соуса шокира с молбата си да бъде освободен от отговорностите си на старши-треньор на Полша, с цел да поеме бразилския Фламенго. През януари локалната федерация размени португалеца с някогашния ментор на Легия Варшава Михневич.

Последният беше водил девет клубни тима преди през 2017 година да застане отпред на младежкия отбор на Полша до 21 години. Той класира състава за Евро 2019, нещо, което не се беше случвало цели 25 години.

Михневич се завърна в клубния футбол през 2020 година, поемайки Легия Варшава. Той оказа помощ на столичани да завоюват 15-та си купа във вътрешното състезание, както и да си проправят път до групите в Лига Европа.

Лева, Лева, Лева

Левандовски без подозрение е най-голямата звезда в тима на Полша и неговото показване на терена ще е определящо за възможностите на отбора да прескочи груповата фаза в Катар (1.90 да го стори). Той извърши отговорностите си в решаващия плейоф против Швеция, в който се разписа от дузпа за успеха на своите с 2:0.

34-годишният стрелец от Варшава продължава да цялостни противниковите мрежи и след прехвърлянето си в Барселона. Той може да се похвали със 17 гола в 15 срещи за " лос кулес ", а през предишния сезон сграбчи за втора поредна година " Златната обувка ", откакто заби 50 точни попадения в 46 мача за Байерн Мюнхен.

Скритият коз

Левандовски няма по какъв начин да свърши всичко самичък в офанзива и несъмнено ще има потребност от помощ. Такава най-вероятно ще пристигна от Пьотър Желински, който показва убийствена форма с Наполи от началото на акцията.

Атакуващият полузащитник обра овациите с дуела против британския исполин Ливърпул от Шампионската лига, в който блесна с два гола и асистенция. Към момента той е отбелязал четири точни попадения и е подал за други шест в 15 мача за " небесно-сините ".

28-годишният Желински не бележи толкоз постоянно с националния отбор, правил го е девет пъти за 74 срещи. В Катар обаче той може да е индивидът, който да направи разликата за своя тим.

Слаби страни

Сравнително млакият стаж на Михневич отпред на " Дружина полска " може да се окаже минус. Спецът води тима от няколко месеца и в осемте си мача досега е записал три победи, две ремита и три загуби. Той има единствено още една контрола, против Чили, преди първия мач в Катар против Мексико (2.80 за победа на " ацтеките " ).

Резултатите на Полша от последните два огромни футболни форума не могат да не тежат най-малко малко на тима. Тимът приключи на дъното в групата си на Евро 2020 единствено с една точка. Три години по-рано в Русия поляците също бяха последни в потока си и се прибраха без почести.

Въпросителни има и към бранителя Ян Беднарек. Той е неизменим титуляр в мачовете на Полша, само че рядко получава шансове за изява в клубния Астън Вила. Липсата на игрова процедура може да му изиграе неприятна смешка в Катар, от което да пострада целия тим.

Мексико

Мексико преодоля груповата фаза в последните си седем участия на международни шампионати, само че всякога се препъваше в 1/8-финалите. Въпреки че по традиция се показва относително устойчиво на на огромния интернационален конгрес, в месеците преди шампионатите почитателите претърпяват същинска рецесия на доверието в националния тим и в този момент не е по-различно.

" Ацтеките " се класираха безпроблемно на Мондиал 2022, само че мениджърът Херардо Мартино продължава да не е изключително известен измежду пресата и почитателите, които постоянно упорстват за опразване на поста му. Специалистът постоянно е упрекван, че има " любимци " в тима, а рецензиите към консервативния жанр, който постанова, образуват много " черни облаци " над главата му.

Истината е, че мексиканците не играят изключително привлекателно в последните две години и почитателите имат учредения да недоволстват. Последният трофей на тима датира от 2019 година (триумф с CONCACAF Gold Cup) и мнението в страната е, че актуалният състава е един от най-слабите от много време насам. Малко са оптимистите, които имат вяра, че тази зима " Ел три " ще спре най-дългата си " суша " в последните 15 години.

Мексиканците ще дойдат в Катар с един от най-опитните сформира всред всички народи, нещо което може да се окаже в техен плюс в ожесточената група, събрала още селекциите на Аржентина, Полша и Саудитска Арабия. Почти всички футболисти в стартовата единайсеторка към този момент са играли най-малко на едно международно състезание.

Селекционерът

Тата Мартино е отпред на Мексико от 2019 година, като стартира престоя си с обнадеждаваща серия от 17 следващи срещи без загуби. Победени бяха тимове като Южна Корея, Япония и Нидерландия, само че след спечелването на Gold Cup през 2021 година формата на тима се утежни. " Ацтеките " позволиха три провали от огромния зложелател Съединени американски щати, включително във финала на Националната лига на КОНКАКАФ 2021.

Мартино е някогашен селекционер на Аржентина и някогашен старши-треньор на Барселона. През лятото на 2013 година 59-годишният познавач размени Тито Виланова на " Камп Ноу ", само че се задържа единствено една година на " кормилото " на каталунския гранд, откакто отборът остана втори в Ла Лига и загуби във финала за Купата на Испания.

Голямата звезда

Една от главните аргументи за положителните изяви на Мексико след идването на Мартинес беше отличната форма на " деветката " Раул Хименес. Както в клубния си Уулвърхямптън, по този начин и в представителния отбор на родината си нападателят е основна фигура и ще бъде сигурен титуляр в Катар, в случай че е здрав.

Притеснителен факт обаче е, че таранът към този момент не наподобява като същото голово чудовище, откакто през предишния сезон получи тежка контузия на главата по време на дуел с " вълците ". През септември тази година той още веднъж влезе в " лазарета " поради контузия в слабините и мексиканските почитатели " стискат палци " за цялостното му възобновяване, с цел да влезе в оптимална кондиция до борбите на Мондиала.

Ще се завърне ли Чичарито?

Проблемите на Мексико в нападателен проект могат да се задълбочат съществено, в случай че Хименес не дойде в добра форма, защото просто липсват положителни други възможности за негови заместници.

В мексиканския шампионат сега няма състезател, който да се приближава до класата на звездата на Уулвс, което докара до апели за завръщането в тима на Хавиер Ернандес, който не е обличал националния екип от две години поради изострените си връзки със селекционера.

34-годишният Чичарито демонстрира невероятна форма в МЛС, откогато се причисли към ЛА Галакси и сега се радва на един от най-силните интервали в кариерата си. Според информации в медиите към този момент е имало контакт сред Ернандес и Мартино, само че към датата на публикуването на този материал към момента не е изцяло несъмнено дали някогашният ас на Ман Юнайтед ще отпътува със сънародниците си за Катар.

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия може би нямаше шанс да попадне в група с двукратните носители на Световната купа Аржентина, както и със сериозните противници Полша и Мексико. Въпреки това " соколите " ще се гордеят, че ще се явят на втория си следващ международен конгрес.

Стабилно показване по пътя към Катар

Момчетата на Ерве Ренар впечатлиха в квалификациите, като оглавиха своята група - в която бяха още Япония и Австралия. Саудитска Арабия претърпя единствено едно проваляне в 10-те си квалификационни мача, което се дължи на стабилната им отбрана. Те позволиха единствено шест гола, което им разреши да извоюват сложни победи, като да вземем за пример решаващият триумф с 1:0 вкъщи против Австралия.

Ако Саудитска Арабия желае да има някакъв късмет да премине груповата фаза, тя ще се нуждае от Салем Ал Даусари и Салех Ал Шери, които да вкарват голове, както го правеха по време на квалификациите. Двамата приключиха акцията с по седем попадения, което акцентира значимостта им за тима.

Тъй като възможностите против останалите три тима в група С евентуално ще бъдат извънредно малко, техните удари ще би трябвало да бъдат с клинична акуратност.

Искат да вземат следващ скалп

Саудитска Арабия се бори на Световното състезание по футбол 2018 в Русия, като загуби откриващия мач с 0:5 от домакините, а по-късно с 0:1 от Уругвай. Те записаха победа с 2:1 над Египет на Мохамед Салах, демонстрирайки способността си да се конкурират с висококачествена селекция.

" Соколите " се надяват, че ще могат да употребяват статута на новобранец в своя изгода, както направиха през 1994 година, когато се класираха за елиминациите, откакто бяха в компанията на Нидерландия, Мароко и Белгия. В последна сметка те бяха отстранени на осминафинала от Швеция и сходно показване би означавало доста добър шампионат за Саудитска Арабия. Тимът на Ренар да доближи още веднъж до фаза 1/8-финал и на тази конкуренция, е оценен с 6,50.

Макар че излизането от група С наподобява мъчно за Саудитска Арабия, тя може да бъде удовлетворена от напъните си в квалификациите за постигане до шестото си международно състезание.

Фурор през 1994-а

Дебютът им бе през 1994 година, когато България направи възторг, а азиатците доближиха осминафиналите в Съединени американски щати.

Последваха поредни отпадания от груповата фаза през 1998, 2002 и 2006 година, а през 2010 и 2014 година Саудитска Арабия не съумя да се класира. " Зелените соколи " бяха отстранени в груповата фаза в Русия преди четири години.

" Зелените соколи " си осигуриха билет за Катар в предпоследния ден от квалификациите на Азиатската футболна конфедерация. Саудитска Арабия приключи отпред на група В с резултат 7-2-1 против тимове като Япония, Австралия, Оман, Китай и Виетнам. Нападателят Салех Ал-Шехри вкара четири от 12-те гола на Саудитска Арабия по време на третия кръг на квалификациите.

Французинът, който преобрази тима

54-годишният Ерве Ренар пое треньорските отговорности за Саудитска Арабия през юли 2019 година Само два месеца по-късно той управлява саудитците в първия им квалификационен мач за Катар, регистрирайки тъждество 2:2 в Йемен. Отборът завоюва втория си мач от квалификационната група с достижение от 6 победи и две загуби, а Ренар записа най-вече победи (18) като управител, роден в чужбина, в историята на тима.

Ренар избра 26 локални играчи за тези два другарски мача, като целият състав идваше от седем тима в Саудитската професионална лига.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР