Група руски граждани, заподозрени в престъпления, извършени по нареждане на

...
Група руски граждани, заподозрени в престъпления, извършени по нареждане на
Коментари Харесай

В Естония и Латвия задържаха руски шпиони

Група съветски жители, обвинени в закононарушения, осъществени " по разпореждане на съветските управляващи ", са арестувани в Естония и Латвия със съдействието на Литва, заяви литовският Департамент за държавна сигурност.

Арестите са осъществени от декември предходната година, като всички обвинени са съветски жители, а някои от тях имат и естонски паспорти. В Естония те са упрекнати в дейности против държавната сигурност, а в Латвия - в подкрепяне на съветските служби за сигурност в антидържавни действия.

Агенцията изясни, че счита Русия за виновна за интервенциите, които се състоят в разпространяване на агитация, дезинформация и целенасочени нарушавания на законодателството от друг темперамент.

" Естония успешно спря хибридна интервенция на съветските служби за сигурност на наша територия ", написа естонският министър председател Кая Калас в X.

В Естония са арестувани 10 души, измежду които и тези, които са развалили колите на министъра на вътрешните работи Лаури Лаанемеца и на журналиста от портала Delfi Андрей Шумаков, написа ERR.

През февруари естонските служби за сигурност оповестиха и за задържането на двама заподозрени в оскверняването на паметника в Синимяе. Полицията също свърза тези дейности с Русия.

Мемориалът Синимяе се намира на хълма на гренадирите край Нарва и е отдаден на боевете за този регион по време на Нарвската настъпателна интервенция на Червената войска през лятото на 1944 г. Битката се счита за най-кървавата в историята на Естония. В чест на починалите от двете страни са издигнати монументи и мемориали.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР