Група редки лимфоидни клетки ILC2 имат ключова роля за развитието

...
Група редки лимфоидни клетки ILC2 имат ключова роля за развитието
Коментари Харесай

Ревматоидният артрит може да се предотврати


Група редки лимфоидни кафези ILC2 имат основна роля за развиването на ревматоиден артрит , откри теоретичен екип от Университета „ Фридрих-Александър “ в Ерланген, Германия.

Вродените лимфоидни кафези (ICL) са част от вродения имунитет на организма. Те имат някои функционални сходства с Т-клетките. Въпреки че нямат рецепторите на Т- и В-клетките или присъщите за лимфоцитите маркери, имат основно значение при отбраната на организма от патогени. Често се трансформират в първи помощни на имунната система до построяването на имунитет.

От по-рано е известно, че ILC2 може да провокира угнетяване на хронично инфектиране посредством обособяване на клетъчна сигнална молекула IL-9. В сегашното проучване учените се концентрират върху проучването на ILC2 съответно върху ранните стадии на ревматоидния артрит.

Екипът открива че, количеството на ILC2 в периферната кръв и ставите на пациенти с ревматоиден артрит е по-високо, в съпоставяне със здрави хора. Чрез лабораторни проби учените удостоверяват регулаторната функционалност на ILC2 – при потиснати ILC2 кафези ревматоидният артрит се изострял и противоположното, при повишението им прогресирането на болестта се забавяло.

Според откривателите не е допустимо да се реализира излекуването на болестта при тези пациенти, при които то към този момент е реалност посредством автотрансплантация на вродени лимфоидни кафези. Ефект от каквото и да било лекуване на ревматоидния артрит би могло да има преди началото на болестния развой, разяснява ръководителят на създаването доктор Марио Цайс.

Екипът понастоящем работи върху намирането на безвреден метод за целеустремено увеличение на ILC2 клетките в организма. Търсят се и нови надеждни способи за разкриване на ранни предвестници на артрита, преди настъпването на болестния развой, с цел да има смисъл потреблението на възможния ILC2-метод.

Свързани публикации.. Ранни признаци на артрит 6 Артроза или ревматоиден артрит - по какъв начин да ги отличим 1 Ревматоидeн артрит – не е просто „ артрит " (I част) 0

Ревматоидният артрит е една от най-разпространените форми на ставни възпалителни болести. За разлика от остеоартрита, който настава поради недъгавост на ставите с придвижване на възрастта, ревматоидният артрит поражда след претърпяна сериозна зараза и е съпроводен от нарушавания в имунната система.

Отличителни признаци на ревматоидния артрит са инфектиране, оток, зачервяване на кожата над ставата. Най-често наранени са ставите на ръцете и краката, само че могат да страдат и коленете, раменете и тазобедрените стави.

Около % от популацията страда от ревматоиден артрит, като дамите са три пъти по-предразположени от мъжете.

Медицинската просвета към момента търси лек за изцеление от ревматоиден артрит. Терапиите, които се употребяват досега, само облекчават болковата симптоматика и забавят прогресирането му.

Резултатите от работата на екипа са поместени в сп. Cell Reports.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР