Група от трима шерпи е тръгнала тази сутрин към лагер

...
Група от трима шерпи е тръгнала тази сутрин към лагер
Коментари Харесай

Трима шерпи издирват Боян Петров

Група от трима шерпи е тръгнала тази заран към лагер 1 на 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, с цел да търси българския планинар Боян Петров, който е в неопределеност от 3 май. Това сподели пред БНР Петър Атанасов, планинар и експерт по рискови спортове. Въпреки неподходящите прогнози той изрази убеденост, че шерпите ще се оправят със задачата.

"Графикът за напредване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния идващ лагер. Днес тримата би трябвало да стигнат до лагер 1, а на следващия ден вероятно до лагер 2 и идващия ден по-нагоре ", съобщи Атанасов.

Според него няма нищо обезпокоително в това, че палатката на Боян Петров е открита празна, тъй като в този миг той може да е тръгнал да нападна върха.

"Има възможност да се е върнал в лагер 3 и по-късно да е траял да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1 ", добави Петър Атанасов и изрази вяра алпинистът да е стигнал до палатката си.

Като експерт по рискови спортове Атанасов посочи, че на тази огромна надморска височина снежната пещера би била положително леговище, тъй като защищава от мраз и лавини: "От друга страна обаче за алпиниста е доста значимо да разполага с гориво, с цел да си подготвя течности, тъй като на тази огромна надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е доста рисково ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР