Група от трима шерпи е тръгнала да търси Боян Петров.

...
Група от трима шерпи е тръгнала да търси Боян Петров.
Коментари Харесай

Група от трима шерпи е тръгнала да търси Боян Петров


Група от трима шерпи е тръгнала да търси Боян Петров.

Това заяви БНР, базирайки се на информация Петър Атанасов, публицист и специалист по рискови спортове.

"Обичайно е, че Боян си е оставил телефона в базовия лагер, тъй като е очаквал един ден след него по маршрута да тръгнат неговите сътрудници, които имат собствен сателитен телефон", сподели пред Нова телевизияДеян Петков, един от уредниците на експедицията на Боян Петров, който е в неопределеност от 3 май. Той опитвал да изкачи 8-хилядника Шишапангма в Хималаите, Тибетски самостоятелен регион.

Петков посочи, че телефонът тежи, а батериите падат за 3-4 дни в студеното време: "За да стопляш неща, до момента в който вървиш, би трябвало да ги държиш до себе си. Предполагам, че е предпочел да придвижва други неща".

"Нормално е за една седмица да го няма. И различен път също се е случвало да няма връзка с него по 7 дни. Но пък сме имали информация от хора, които са вървели с него", сподели Петков, като в това време изясни, че Боян обича да върви самичък, тъй като по този начин се усеща по-комфортно и може да върви със лично движение.

"Надяваме се до момента в който неговите сътрудници са се качвали към 3-и лагер, той да е стигнал до върха, а след това да е тръгнал да се връща след тях. Смятаме, че той е в лагер 1, където има храна и вода", добави той.

По думите му сега в региона няма стихия, само че времето е неприятно и духа мощен вятър.

Ако има опция, в избавителната акция ще се включат и хеликоптери от Китай. Тяхното идване обаче е затруднено от вятъра.

Относно обстоятелството, че палатката на Боян е била открита на последния лагер 3, Петков изясни, че това е обикновено: "Палатката се оставя и тръгваш да катериш върха. Някои хора даже не си взимат раницата. Те носят единствено най-необходимото. Това е напълно нормално". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР