Мигрантите, които се надяват да стигнат до САЩ, продължават на север през Мексико с влак на фона на исторически нива на миграция

...
Група от около 5000 предимно венецуелски мигранти, надяващи се да
Коментари Харесай

Група от около 5000 предимно венецуелски мигранти, надяващи се да стигнат до САЩ, прекара три дни в мексиканският град Ирапуато чака влак, за който много от групата се притесняваха, че никога няма да дойде

От МЕГАН ЯНЕЦКИ Associated Press 24 септември 2023 г., 12:07 ч. Мексико!“

След три дни чакане на влака, за който много от групата се притесняваха, че никога няма да дойде, това беше техният билет на север до границата на Мексико със Съединените щати.

Когато влакът пристигна в събота, „Ferromex“ беше изрисуван на много от гондолите. Местна полиция беше разположена около импровизирания лагер, където чакаха мигрантите, но когато влакът спря за около 30 минути, нямаше опит да спре мигрантите да се качат на борда.

Въпреки насилието от страна на наркокартелите и опасностите, които идват от возенето върху вагоните, такива товарни влакове — известни като „Звярът“ — отдавна се използват от мигрантите за пътуване на север.

Затварянето временно прекъсна един от най-транзитните миграционни маршрути в страната в момент на нарастваща миграция и остави семейства като това на Mayela Villegas в безизходица.< /p>

Вилегас, нейният партньор и шестте им деца бяха прекарали три дни в сън на бетонната земя, заобиколени от маси други мигранти. Преди да се качат на влака, венецуелското семейство каза, че са опаковали храна само за няколко дни пътуване с влак и се борят да нахранят децата си.

”Колкото повече дни са тук, толкова по-малко храна имаме. За щастие хората тук ни помогнаха, дадоха ни хляб", каза Вилегас. „Ние спим тук, защото нямаме с какво да платим стая или хотел. Нямаме средства."

Спирането на влаковите маршрути също така подчертава историческия брой хора, които се насочват на север в търсене на нов живот в Съединените щати, и дилемата, която поставя пред страните в Америка като те се борят да се справят с огромното количество мигранти, преминаващи през техните територии.

Когато няколко хиляди мигранти преминаха в Ийгъл Пас, Тексас, за няколко дни граничният град обяви спешен случай.

През август граничният патрул на САЩ извърши 181 509 ареста на мексиканската граница, което е с 37% повече от юли, но с малка промяна спрямо август 2022 г. и доста под висок от над 220 000 през декември, според данните, публикувани в петък.

Той обърна спада в числата след въвеждането на нови ограничения за убежище през май. Това идва след години на постоянно нарастващи нива на миграция, причинени от икономическа криза и политически и социални сътресения в много от страните, от които хората бягат.

Веднъж само десетки мигранти от страните от Централна Америка ще минават през Ирапуато с влак всеки ден, каза Марта Понсе, 73-годишна жена от, която е прекарала повече от десетилетие в оказване на помощ на онези, които пътуват по релсите, минаващи през нейния град.

Сега този брой често достига хиляди.

„Някога смятахме, че 50 или 60 души са много, сега нормално е“, каза Понсе. „Нарасна много, много, много.“

И мигрантите идват отвсякъде. Понсе отбеляза, че венецуелските мигранти, бягащи от икономическата криза в страната си, са преобладаващо мнозинство, но тя е виждала хора от цял ​​свят, включително африкански нации, Русия и Украйна.

Повечето пътуват през Darien Gap, еднодневен преход през неравната граница между Колумбия и Панама. Някога пресичането беше толкова опасно, че малцина се осмеляваха да го опитат, но сега толкова много мигранти наводняват гъстите му джунгли, че бързо се превърна в миграционна магистрала, подобна на влаковете, виещи се през Мексико.

Пресичанията на пропастта Дариен се изстреляха толкова много, че можеха да се доближат до 500 000 души само тази година.

Вилегас, чието семейство прекара три дни в Ирапуато чакайки влака, беше сред мнозина, които видяха Darien Gap като възможност. Семейството беше сред 7,7 милиона души, напуснали Венецуела през последните години, и прекара три години в съседна Колумбия.

Семейството успя да създаде малък бръснарски бизнес в покрайнините на столицата на Колумбия, но нарастващата ксенофобия и ниското заплащане накараха осемчленното семейство да се бори да се измъкне.

Това лято, когато банда ги заплаши за без да плаща пари за изнудване, Вилегас и нейният партньор, 32-годишният Йорвер Лиендо, решиха, че е време да отидат в САЩ. За тях опасностите си заслужават, ако това означава промяна за децата им, които ядоха кисело мляко от пластмаса бутилки и се сгушиха една в друга на земята.

„Това е страната на хилядите възможности и поне децата ми са още малки. Те могат да продължат да учат и да имат по-добро качество на живот“, каза Лиендо.

Но не само Ferromex е поразен от влюбването на хората. Регионалните правителства също се борят какво да правят.

Колумбия, която пое основната тежест на изселването от Венецуела, отдавна призовава международната общност за помощ . Междувременно Панама и Коста Рика затегнаха миграционните ограничения и настояха да се направи нещо срещу стотици хиляди хора, преминаващи през пропастта Дариен.

Панама дори стартира кампания, наречена „Дариен е джунгла, а не магистрала.“

Междувременно администрацията на Байдън накара Мексико и централноамериканските нации да контролират миграционните потоци и сега изисква убежище търсещите да се регистрират чрез приложение, известно като CBP One.

В четвъртък администрацията на Байдън обяви, че ще предостави временен защитен статут на още близо половин милион венецуелци, които вече са в страната.

Междувременно активисти като Ponce казват, че очакват миграцията по влаковата линия да нарасне.

Когато мигрантите със замъглени очи се качиха във влака рано в събота сутринта, те се развеселиха, когато влакът набра скорост и ги продължи по криволичещия им маршрут на север.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР