Група от 66 руски граждани е блокирана в момента в

...
Група от 66 руски граждани е блокирана в момента в
Коментари Харесай

Ангелкова скастри туроператорите заради COVID-19 и разкри, че...

Група от 66 съветски жители е блокирана сега в Банско и би трябвало да бъде извозена. Това заяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя разкри, че те е трябвало да отпътуват на следващия ден с под наем полет, само че това е било осуетено поради сигурността на останалите пасажери в самолета.

"В Банско все още има най-вече задгранични жители спрямо останалите курорти, те са 111 към днешна дата. Тази заран отпътуваха 46 английски жители, на следващия ден още 29.

Получихме информация и във връзка с съветските жители, които трябваше да отпътуват на следващия ден с чартър от Русия, те са общо 66, 55 от тях са през туроператорски компании.

Получихме информация, че има възможност да не бъдат качени на самолета предвид на това, че са от град, подложен под карантина. Проведохме диалог с съветския дипломат, на който бих желала да благодаря за това оптимално бързо да бъдат извозени тези туристи.

Той пое ангажимент това да се случи с обособен чартър, в случай че е допустимо още в границите на утрешния ден. Поддържаме връзка и с хотелите на град Банско, където сега са настанени тези туристи, тъй че всички да бъдат на едно място до обезпечаване на обособен чартър ", разяснява Ангелкова.

Тя още веднъж предизвести родните туроператори да не се държат безконтролно и да провеждат почивки за български жители в чужбина.

"Няколко пъти в изказване последните дни подчертах какъв брой е безконтролно държанието на туроператорите, които осъществят почивки на български жители. Към днешна дата - има доста самостоятелни почивки през онлайн платформи, за които всекидневно получаваме информация.

47 проведени туристи са отвън България - в Куба, Мексико, в Аржентина, Занзибар и Великденските острови. Към момента туроператорите дават информация, че само Буенос Айрес е проблематичната дестинация предвид на лимитираните полети.

Искам да се обърна и към туроператорите, тъй като всеки един в тази обстановка е поел риска да замине и сега е редно те или почиващите да си заплатят спомагателните разноски, с цел да може да се приберат с турски авиолинии, които летят да вземем за пример от Аржентина.

Средствата ще бъдат възобновени от съответната самолетна компания, с която се осъществя пътуването. Именно това сме съобщили на туроператора, който е провел почивката на 12 български жители в Аржентина, с цел да могат те да бъдат прибрани. "

Министър Ангелкова разкри и каква е обстановката с българите, блокирани на Малта:

"За туристите в Малта получихме информация, това са главно самостоятелни туристи, които са създали резервацията си през букинг. Колегите се пробват да се свържат самостоятелно и още веднъж взаимно с нашето посолство там, с цел да забележим какви могат да бъдат разновидностите за прибиране на нашите съграждани.

Апелираме към отговорно държание, изключително в тази толкоз комплицирана обстановка. "

"В момента в цялата страна има 961 непознати жители, които са нощували в местата за настаняване.
Към 18 март общо 2006 души - българи и чужденци са пренущували в местата за настаняване. Буквално нямаме туризъм и това е безусловно разбираемо предвид на обстановката, в която се намира целия свят ", добави още Ангелкова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР