Група от 45 страни, оглавявана от САЩ, официално поиска от

...
Група от 45 страни, оглавявана от САЩ, официално поиска от
Коментари Харесай

Международен натиск! 45 страни официално поискаха обяснения от Русия за отравянето на Навални

Група от 45 страни, ръководена от Съединени американски щати, публично изиска от Кремъл пояснения за използването на химическо оръжие при отравянето на Алексей Навални през август предходната година. Това стана на съвещание на Изпълнителния съвет на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО), което се състоя на 5 октомври в Хага, заяви VoA с позоваване на американския Държавен департамент.

45-те страни сформираха лист от въпроси, на които Москва би трябвало да даде отговор.

Искането им е отправено по силата на Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, която Русия е подписала. Участието в конвенцията разрешава на страните, които са я подписали, да желаят уточнения по всеки въпрос, пораждащ подозрение за нарушение на възбраната за приложимост на химически оръжия.

Съединените щати и интернационалната общественост от дълго време упорстват Москва да даде пояснения по отношение на опита за отравяне на Навални с химическо оръжие, както и да отговори дали ще сътрудничи на ОЗХО.

Според процедурата, записана в т. 2, раздел IV от Конвенцията за химическите оръжия, Русия е длъжна да отговори в границите на 10 дни.

" Съединените щати стигнаха до извода, че сътрудници на ФСБ (руската Федерална работа за сигурност - б.р.) са отровили Навални в Русия, като са употребявали (...) нервно-паралитично вещество от групата на " новичок ". (...) Подобни химически оръжия са изследвани, разработвани и прилагани единствено от Русия. " - се споделя в известие на Държавния департамент.

" Такива дейности не може да останат безнаказани. Съединените щати приканват Русия да отговори на въпросите, както постановат уговорките ѝ, и да обясни пред интернационалната общественост както се прави за недопускането на по-нататъшна приложимост на химически оръжия, създавани на съветска територия. " - се споделя в изказването.

Припомняме, през август 2020 година Навални се почувства зле след качването си на аероплан, пътуващ от Томск за Москва. След изключително кацане на самолета в Омск, той беше признат в болница в извънредно тежко положение. По-късно той бе превозен до клиника в Берлин, откакто управляващите дълго отказваха да го пуснат на лекуване отвън страната. Германската страна удостовери, че има доказателства, че Навални е токсичен с новичок. Москва неведнъж отхвърляше това, само че разбор на специалисти от ОЗХО удостовери информацията на немските експерти.

Опозиционният водач беше задържан на летището в Москва незабавно след завръщането си в Русия. През февруари той беше наказан на две и половина години затвор поради това, че е напуснал страната в нарушаване на предписанията на условна присъда по дело, което той дефинира като изфабрикувано. Съдът не взе под внимание обстоятелството, че е бил в безсъзнание, когато е изведен от страната, с цел да бъде избавен животът му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР