Група млади хора са се заели да върнат блясъка на

...
Група млади хора са се заели да върнат блясъка на
Коментари Харесай

Камбаните блестят отново в навечерието на 40-ата си годишнина

Група младежи са се заели да върнат блясъка на монумента " Камбаните " с финансовата поддръжка на Столичната община и стратегия " Европа ". В навечерието на 40-годишнината от построяването на паметника неправителствената организация " Спаси София " ще почисти следите на времето, с цел да върне истинския му тип.

София

Младежите към този момент са почистили част от бетонните постаменти, които са събрали наслояванията на времето и следите от течове. Осветлението на паметника е възобновено, като в градинката към него има и нови кошчета. Нови флагове се развяват и от високите пилони.
Андрей Кокалов, " Спаси София ": Дълго време мислихме по какъв начин можем да бъдем потребни на обществото, защото непрекъснато подлагаме на критика общината за това по какъв начин се прави работата. Решихме да създадем и нещо по-различно и да оставим нещо след себе си. По тази причина взехме решение да върнем блясъка на това много позабравено място и за жалост доста сбъркано като идеология поради времето когато е издигнато.
" Камбаните " са издигнати 1979 година за провеждането на интернационалната асамблея " Знаме на мира " под егидата на ЮНЕСКО по случай 1300-годишнината от основаването на Първата българска страна. Всяка една от пристигналите 135 делегации подарява своя камбана, която е закачена на паметника.

Тук може да се организира и открит урок по история, тъй като има камбани на страни, които към този момент не участват на политическата карта. Това да вземем за пример е камбаната на Германска демократична република.

Днес от 186 камбани са останали 104. Звукът на 18 от тях дава отговор на нотите в нотната стълбица и на тях може да се извършват мелодии. Това прави монумента и един от най-големите музикални принадлежности за концерти навън в света.
Андрей Кокалов, " Спаси София ": Целта тази година е да почистим още две четвърти от монумента, само че другото по-важно - желаем и да го импрегнираме. За да може следите на времето да не личат. Планираме да създадем и огромно пролетно разчистване, наложително планираме и 1 юни - тук.
Организаторите имат концепция за празникът на детето тук да се провежда концерт навън. Така паметникът, изработен в чест на всички деца по света, да зарадва и днешните, родени съвсем 40 години по-късно след основаването му.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР