Група мъже на възраст към 70-80 години се бяха събрали

...
Група мъже на възраст към 70-80 години се бяха събрали
Коментари Харесай

В застаряваща Япония префектура Акита загатва за нерадостното бъдеще на страната


Група мъже на възраст към 70-80 години се бяха събрали неотдавна в едно делнично утро да играят бейзбол единствено на няколко крачки от гимназия, където учениците пристигаха за начало на занятията си.

В цялостен състав 33-те играчи на бейзболния клуб Шимохама надвишаваха броя на гимназистите.

Само 27 деца посещават учебното заведение, което е измежду към двайсетте образователни заведения в град Акита, намиращ се на към 450 км северно от Токио. Той е административен център на префектура Акита, градът с най-възрастно население в Япония, повече от една трета от жителите на който са над 65-годишни.

Демографските беди на префектурата отразяват това, пред което е изправена цялата нация, споделят специалисти.

" Това е стряскащо ", сподели 87-годишният Коджи Отомо, пенсиониран преподавател и началник на клуб Шимохама и прибавя: " При такова непрекъснато и бързо понижаване на популацията, няма по какъв начин да си създадем визия за бъдещето ".

Прогнозите са популацията на Акита да спадне с 41 % до 2045 година, когато половината от наброяващите 600 000 поданици ще бъдат по-възрастни от 65 години, съгласно Националния институт за проучване на популацията и обществената сигурност.

През 2015 година префектурата създаде проект за прекъсване на демографския спад с ограничения като увеличение на медицинските дотации за учениците, обезпечаване на повече забавачки и подкрепяне на работещите да изплащат студентските си заеми.

Но към този момент измененията са скромни.

Няколко града се преустройват, с цел да обезпечат по-ефикасни услуги за стопяващото се население. По повърхност префектурата е над пет пъти по-голяма от Токио, само че по население е доста по-малка.

" Доста скъпо е да се оферират административни услуги в регион, където понижава популацията ", сподели губернаторът на Акита, Норихиса Сатаке в изявление пред Ройтерс и добави: " Много е мъчно да се поддържат такива общности ".

Пусти улици

С настъпването на вечерта се виждат единствено неколцина минувачи на основната улица, водеща към гарата на Акита, градския транспортен хъб.

" Да се насладим на нощното извършване на покупки " гласи реклама на близкия супермаркет, само че той затваря в 19.30 ч.

С коефициент на смъртност 15.5 на 1000 поданици през 2017 година префектурата е преди всичко в страната по равнище на смъртност. Темпът на раждаемост е 5.4 на 1000 поданици, който е най-ниският в Япония.

" Сега имаме повече погребални бюра. Нарастват случаите, когато остаряла постройка се събаря, а новостроящата се на нейно място става погребално бюро ", сподели Фумика Миура, чиновник в локалната администрация.

Въпреки че в цяла Япония съществува дефицит на работна мощ, казусът е остър в Акита: няма задоволително личен състав, който да посрещне възходящото търсене на асистенти на остарели хора.

Джун Нумая, шеф на компанията за грижи за остарели хора " Фукиното " сподели, че неналичието на квалифицирани гледачи я е предиздвикала да прекрати активността си в един от трите ѝ обекта предходната година.

" Има евентуални клиенти, само че не можем да ги поемем, поради дефицита на личен състав. Това е, което става в сектора ", сподели той.

Нумая, който също е член на локалния парламент в префектура Акита сподели, че проблемите на града в последна сметка ще имат директно отражение върху Токио.

" Децата, родени и отгледани в провинцията, се местят в Токио, създават, харчат пари и задвижват стопанската система. Така се развиват нещата, от ерата на следвоенния стопански напредък в Япония ", прибавя той.

" Но провинцията губи способността си да ражда и отглежда деца, и да ги дава (на Токио), заради ниските темпове на раждаемост ", сподели той и заключи: " Ако провинцията престане да се развива, Токио, естествено, също ще престане да се развива ".

Те желаят младежи

От тази есен дамите в Казуно, град с население от 31 000 души северно от Акита, би трябвало да пътуват до прилежащия град Одате, с цел да раждат. Университетите, изпращащи акушери в региона, отдават приоритет на болничното заведение в Одате, частично тъй като има прекомерно малко бременни в Казуно.

" Ражданията са самата основа на всеки регион. Те могат да станат първокачествен фактор, който да тласне Казуно към крах ", сподели Дайсуке Анбо, водач на гражданско съдружие, стремящо се да възвърне грижата за бременни и акушерските услуги там.

Вече една трета от фирмите в префектурата разрешават на чиновниците си да продължат да работят след 70-годишна възраст, което е най-голям % за Япония.

В компанията " Асахи такси " в град Акита, повече от половината от нейните 148 водачи са на или над 65 години.

" Половината от нас тук, в тази компания сме над нормалната възраст за пенсиониране. Вероятно хората даже не мислят, че вършат нещо изключително, работейки крепко на напреднала възраст ", сподели Тадаши Сато, началник на отдел " Общи въпроси " на компанията. Той е на 81 години. По-младите са все по-ценен запас в Акита.

Сакура Накамура, студентка в Международния университет в Акита, която е от Нагасаки в Западна Япония, е осъзнала това, когато е посещавала локални компании за събиране на средства.

" Много постоянно ме питаха, дали ще остана в Акита ", сподели тя и добави: " Усетих техните упования. Аз също се почувствах леко ангажирана (да остана). Това ме накара ясно да осъзная, че те желаят младежи. "

Завръщането на природата

След като популацията понижа, дивите животни се завърнаха, в това число дивите мечки, привлечени от несъбраните диви кестени и божествен ябълки, и окуражени от затихващите признаци на човешка активност.

Двайсет души бяха убити или ранени от мечки в префектурата за една година до март, което е рекордна цифра.

Точно до главното учебно заведение " Аниаи " в град Китаакита, табела с надпис " Пазете се от мечки " демонстрира разярено животно.

Производителят на ябълки Сатоми Ито е имал непосреден допир с набезите на мечките, когато предходната година неговият комшия беше ранен. Като единствен собственик на ловджийска пушка в планинското селце, той е изтребил 11 хванати в клопки мечки, единствено за три месеца предходната година.

" Това е необикновено. Обикновено хващахме най-вече една или две мечки на година ", сподели 66-годишният Ито.

След спада на популацията на Акита това евентуално е необратимо, нужни са фрапантни промени, сподели Ютака Окада, старши икономист в изследователския институт " Мизухо ".

" Населението в Акита ще би трябвало да бъде съсредоточено колкото се може повече на едно или две места ", сподели той и добави: " След като цялото население на Япония евентуално ще намалее с 30 или 40 милиона до 2060 година, малко евентуално е всяка община да претърпи внезапен поврат в наклонността ".

Метрополисите като Токио няма да бъдат пожалени, добави той.

" Популярните региони ще оцелеят, само че няма да е изненадващо в случай че регионите, които не са толкоз желани, се окажат с много пустеещи къщи и се трансфорат в отломки ", сподели Окада във връзка на това, по какъв начин елементи от огромните градове могат да западнат.

Администрацията на Токио чака столичното население да нарасне до 14 милиона души до 2025 година, преди да стартира резистентен спад.

До 2055 година то ще наподобява доста повече както префектура Акита в този момент: хората на и над 65 години се чака да наброяват една трета от общото му население, до момента в който през 2015 година те съставляваха 23 %.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР