Група жени от Гренландия настояват за обезщетение от Дания за

...
Група жени от Гренландия настояват за обезщетение от Дания за
Коментари Харесай

Гренландски жени искат обезщетение от Дания заради насилствен контрол на раждаемостта

Група дами от Гренландия упорстват за обезщетение от Дания за насилственото им присъединяване в акция за надзор на раждаемостта, почнала през 60-те години на предишния век, съобщи юристът на групата.

След като беше оповестено, че Дания и Гренландия, някогашна датска колония и в този момент самоуправляваща се самостоятелна територия под суверенитета на тази страна, са почнали публично следствие, което би трябвало да завърши до май 2025 година, групата изиска компенсациите да бъдат изплатени неотложно, защото някои от тях са дами на 70-80 години, оповестява Танюг.

„ Какво ще ни помогне това (разследване), когато ясно знаем, че нашите законови и човешки права са били нарушени “, споделя Наджа Либерт, една от дамите, търсещи обезщетение, пред Ройтерс.

Скандалът е открит в архивите

Скандалът излезе нескрито, когато датската телевизия DR разгласи предходната година, че архивите разкриват, че сред 1966 и 1970 година 4500 вътрематочни устройства за попречване на бременност са вградени на 13-годишни девойки без тяхното познание и единодушие.
...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР