Група деца от 12 до 18 години участвали доброволно в

...
Група деца от 12 до 18 години участвали доброволно в
Коментари Харесай

Могат ли съвременните деца без средства за комуникация?

 Група деца от 12 до 18 години взели участие непринудено в следния опит: трябвало да стоят сами в продължение на 8 часа, без да имат опция да употребяват каквито и да е средства за връзка (мобилни телефони, интернет). Също по този начин било неразрешено да включват всевъзможни устройства – компютри, тв приемник, радио и така нататък

 Било позволено да пишат, да четат, да свирят на музикални принадлежности, да рисуват, да плетат или шият, да пеят, да се разхождат и така нататък Авторът на опита (семеен психолог) желал да потвърди своя работна догадка, съгласно която актуалните деца прекалено много разчитат на външни развлечения и не са в положение да прекарват време сами, без да скучаят. И че на процедура нямат личен вътрешен свят. Според разпоредбите на осъществяване на опита децата трябвало да дойдат на идващия ден и да опишат по какъв начин е протекло тяхното „ отшелничество “. Било им позволено да разказват прекарванията и мислите си по време на опита. В случай на изключително безпокойствие, дискомфорт или напрежение психологът предложил неотложно преустановяване на опита, като се запишат времето и повода за неговото прекратяване.

 На пръв взор опитът изглеждал много лек и безопасен. Поради тази причина психологът предполагал, че ще е изцяло безвреден. Никой не очаквал толкоз шокиращи резултати. От 68 участници до края на опита издържали единствено ТРИМА – едно момиче и две момчета. У трима участници се появили мисли за самоубийство, петима изпитали пристъпи на суматоха, при двайсет и седем се следили чисто соматични признаци – покачване, потене, зашеметяване, горещи талази, болежка в корема и така нататък Почти всеки от участниците изпитвал боязън и безпокойствие. Естественото неспокойствие при всяка нова обстановка, първичният интерес и насладата от самостоятелността изчезнали у съвсем всички участници още на втория час. Само 10 души почувствали безпокойствие чак след третия час самотност.

Какво правили децата по време на опита:

-Готвили, яли и пили.

-Чели или се опитвали да четат.

-Писали домашни (експериментът бил извършен по време на почивка, само че в отчаянието си някои участници сграбчили учебниците).

-Гледали през прозореца или се мотали из дома си.

- Излезли на улицата и отишли в магазина или на заведение (всяко другарство им било неразрешено, само че те решили, че диалозите с продавачи и сервитьори не се броят за комуникация).

- Играли си с Лего.

- Рисували или се опитвали да рисуват.

- Къпали се.

- Чистили стаята си или даже цялата къща.

- Играли с кучето или котката си.

- Тренирали или играли гимнастика.

- Записвали мислите и прекарванията си.

- Свирили на китара, пиано, а един на флейта.

- Трима писали стихове и прозаичност.

- Едно момче прекарало 5 часа във возене на публичен превоз из града.

- Едно момиче бродирало.

- Едно момче отишло на лунапарк и пробвало разнообразни атракциони, до момента в който след 3 часа не му станало неприятно.

- Едно момче извървяло Петербург от единия до другия му край – към 25 км.

- Едно момиче отишло в Музея по политическа история, а едно момче – в зоопарка.

- Едно момиче се молило.

Всички са се опитвали да заспят, само че никой не е съумял.След прекратяването на опита 14 младежи са влезнали незабавно в обществените мрежи, 20 са позвънили на другари през мобилните си телефони, 3 са позвънили на родителите си, 5 са отишли на посетители на другари или са излезли на открито. Останалите са присъединили тв приемника или са почнали да играят на компютрите си. Освен това съвсем всички са присъединили музика или са си поставили слушалки към плейър.

 Всички тревожни душевен и физически признаци са изчезнали незабавно след прекратяването на опита. След приключването на несъмнено време шейсет и трима от участниците са признали опита за забавен и потребен за тяхното самоопознаване. Шестима са го повторили независимо и настояват, че от втория път е бил сполучлив. Анализирайки случилото се с тях по време на опита, 51 души са използвали следните думи и изрази: „ взаимозависимост “, „ очевидно не мога да пребивавам без “, „ доза “, „ това ми е нужно “, „ опиат “ и така нататък Абсолютно всички са споделили, че са били удивени от мислите, които са им хрумвали по време на опита, само че не са им обърнали задоволително внимание поради общото чувство за неразположение.

 Момичето, което сполучливо приключило опита, донесло дневник, в който описвало в детайли чувствата си през осемте часа. Записките били много притеснителни, само че психологът не ги разгласява от етични съображения. Едно от двете момчета, сполучливо приключили опита, през всичките 8 часа е лепило модел на параход, като в почивките е яло и разхождало кучето си. Другото момче първо е подредило и систематизирало сбирките си, а след това е пресаждало цветя. Нито едното, нито другото момче не са изпитали каквито и да е отрицателни страсти и не са забелязали появяването на странни мисли. 

Инфо: www.cleverbook.net

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР