Група британски археолози, водени от професор Робърт Картър, са провели

...
Група британски археолози, водени от професор Робърт Картър, са провели
Коментари Харесай

1200-годишен изкуствен остров е открит в Бахрейн

Група английски археолози, водени от професор Робърт Картър, са провели разкопки на остров Ал Сая в Бахрейн. Този остров и преди привличал вниманието, само че не на археолози, а на геолози, защото той е доста друг по състав на почвата и някои други елементи от останалите дребни острови на Бахрейн. Затова дълго време се предполагаше, че Ал Сая се е образувала вследствие на някакъв естествен феномен. Сега станало ясно, че това не е по този начин.

Изследователите стигнали до заключението, че островът е основан от индивида и е на най-малко 1200 години. Въпросът тук е една специфичност на архипелага Бахрейн. В северната му част от антични времена хората са следили не неповторимо, само че въпреки всичко рядко събитие: изпускането на прясна вода от дъното на морето. Източници споделят, че прясната вода бълбукала измежду сред солената.

Според настоящето ни схващане, първите изкуствени острови са строени още от хората от неолита: някои краноги (кръгли островни къщи) в Шотландия и Ирландия са сложени върху изкуствени земни площи. Друг може би по-известен образец е архипелагът Нан Мадол в Тихия океан, който се състои от повече от 100 изкуствени острова.

 

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от هيئة البحرين للثقافة والآثار (@culturebah)

Учените към момента не са изцяло единни по въпроса, за какво хората са влачили базалтови плочи и с тяхна помощ да основават земни площи въз основата на коралови блокове. Основната версия е религиозна, претендира за честност, защото на островите Нан Мадол има доста остатъци от храмове и гробници, само че има доста малко следи от обитаване.

Най-ранните находки на Нан Мадол датират от края на XIII век, а през XVI век комплексът е зарязан. Тоест остров Ал Сая в Бахрейн е доста по-стар от Нан Мадол, макар че за разлика от него имал чисто утилитарно предопределение. Други изкуствени острови са издигнати даже по-късно - да вземем за пример Деджима в залива Нагасаки е повдигнат през XVII век, тъй че холандците от комерсиалните кораби да правят всички нужни интервенции там и да не оскверняват японската земя с наличието си.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР