Група богати технологични гурута, сред които главният изпълнителен директор на

...
Група богати технологични гурута, сред които главният изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Мъск с план за синтетични утроби, които ще избавят жените от бремето на носене и раждане

Група богати софтуерни гурута, измежду които основният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск, съоснователят на Ethereum Виталик Бутерин и основният изпълнителен шеф на стартъпа Gumroad Сахил Лавиня, провокираха потрес, като предложиха да се сътвори нещо, което беше оприличено на протичащото се в " Матрицата ".

Предприемачите оферират да се употребяват " синтетични утроби ", които да заместят човешките майки, в опит да се " отстрани огромното задължение на бременността ", откакто милиардерът Илон Мъск изрази опасения за " демографски срив ".

Основателят на SpaceX и последовател на концепцията за колонизиране на Марс, изригна в серия от туитове във вторник, изразявайки угриженост по отношение на наклонността за понижаване на раждаемостта, като съобщи, че в случай че на Земята няма задоволително хора, " то несъмнено няма да има задоволително за Марс ".

Повод за мненията му стана отчет на Националния център за здравна статистика, в който се показва, че броят на родените в Съединени американски щати бебета е намалял с 4% през 2020 година спрямо миналата година. Според предварителните данни общият коефициент на плодовитост е 55,8 раждания на 1000 дами на възраст от 15 до 44 години, което е следващият рекордно невисок индикатор.

В отговор на туитовете на Мъск, роденият в Ню Йорк индийско-американски софтуерен бизнесмен Сахил Лавиня, създател и основен изпълнителен шеф на стартъпа Gumroad, отговори, че хората би трябвало да влагат в технологии, които вършат раждането " по-бързо/по-лесно/по-евтино/по-достъпно. Синтетични утроби и така нататък ".

Милиардерът, създател на криптовалутата Ethereum, Виталик Бутерин, приветства концепцията за " синтетични утроби ", като показа графика, изследваща разликата в заплащането сред половете. Забележките обаче провокираха комплициране в мрежата, като мнозина се чудят дали софтуерните мозъци не визират развъждането на деца като в " Матрицата ".

Според Организация на обединените нации международното население ще доближи 9,7 милиарда души през 2050 година и може да доближи своя пик от близо 11 милиарда души към 2100 година Най-голямата част от този растеж на популацията обаче се чака да бъде в Африка, а останалата част от международното население ще стартира да се свива много преди края на века.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР