Група американски медицински експерти призова за специфични за вируса Omicron

...
Група американски медицински експерти призова за специфични за вируса Omicron
Коментари Харесай

Нужни са специфични бустерни дози срещу Omicron

Група американски медицински специалисти прикани за характерни за вируса Omicron подсилващи ваксини тази есен, защото се чака, че имунизациите против Covid ще бъдат нужни на непрекъсната сезонна основа, както е в тази ситуация с грипа.

Комитетът, призован от Агенцията по храните и медикаментите (FDA), гласоподава с 19 гласа " за " и двама " срещу " мярката след ден, прекаран в обзор на наличните данни, в това число прогнози за бъдещите талази и ранни резултати от производителите на ваксини.

Старши специалистът от FDA Питър Маркс заключи сложността на казуса преди съвещанието на специалистите: да се създадат прогнози за бъдещото развиване на вирус, който постоянно не дава отговор на прогнозите и мутира даже по-бързо от грипа.



" Това, което вършим през днешния ден, е работа в доста сложна област, тъй като никой от нас не разполага с кристална топка ", сподели той.

Майкъл Нелсън, професор по медицина в Университета на Вирджиния, съобщи, че е дал своя вот " за ", защото се притеснява, че намаляващата успеваемост на имунизациите ще докара до тежки последствия за високорисковите пациенти, и добави: " Трябва да създадем крачка по-скоро рано, в сравнение с късно ".

Производителите на ваксини Pfizer и Moderna към този момент оповестиха позитивни данни за антитела, провокирани от техните ваксини, характерни за Omicron. Двете компании направиха презентации във вторник за своите кандидат-ваксини с мРНК.

По време на полемиката множеството специалисти наподобява са подкрепили нови ваксини, които са " двувалентни " и са ориентирани както против истинския вариант от Ухан, с цел да провокират по-широк имунен отговор, по този начин и против BA.4 и BA.5 - най-новите форми на Omicron, които към този момент преобладават в света.

Нито Moderna, нито Pfizer към момента са произвеждали такива ваксини в огромен мащаб, само че представители на фирмите обявиха, че могат да преминат към произвеждане в границите на три месеца.



В своята презентация Pfizer съобщи, че създаденият от нея първообраз на бустер против BA.4 и BA.5 е посочил отлични резултати при тестванията с гризачи.

Докато предходните " разновидности, пораждащи безпокойствие ", като Алфа и Делта, в последна сметка са изчезнали, Омикрон и неговите подлинии са доминирали през 2022 година, съобщи на срещата представителят на FDA Джери Уиър.

Това прави по-вероятно бъдещата еволюция на вируса да протече през разновидности на Omicron от родословното дърво на Covid.

ВИЖТЕ СЪЩО:
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР