Група американски изследователи са стигнали до заключението, че от 536

...
Група американски изследователи са стигнали до заключението, че от 536
Коментари Харесай

Учените разказаха за тайнствената мъгла, убила 125 милиона души, от която няма спасение

Група американски откриватели са стигнали до заключението, че от 536 година от нашата епоха в историята на човечеството стартира един от най-ужасните интервали, оповестява Science, представен от Блиц.

Майкъл Маккормик, археолог и историк от Харвардския университет, декларира, че точно тогава " тайнствената мъгла " се е спуснала над Европа, Близкия изток и редица азиатски райони. Поради незадоволителната слънчева светлина в Северното полукълбо, междинната годишна температура се е снижила внезапно, като по-късно последвали пагубно ниска годишна продукция и всеобщ апетит.

Както разказва историкът Прокопий Кесарийский, в същата тази година се случило велико знамение.

" Цялата година Слънцето излъчваше светлина като Луната, без лъчи, като че ли губи силата си, преставайки да сияе чисто и блестящо, както преди. От времето, когато всичко това почнало, измежду хората не преставаха нито войните, нито чумата, нито - всяко друго злополучие, което носи гибел ", - споделя историкът, уточнявайки, че тогава е била десетата година от ръководството на Юстин I, император на Византия.

През 541 година стартира международната зараза от чума, нейни жертви стават 100 милиона души на Изток и 25 милиона в Европа.

Авторите на това проучване са изучавали проби от лед, които датират от пролетта на 536 година, и разкрили в тях частици от вулканично стъкло. Те били съпоставени с частиците, открити по-рано, и стигнали до извода, че те са идентични с вулканичните скали от Исландия.

Учените имат вяра, че огромното вулканично изригване, което се случило в Исландия, е причина за редица бедствия, които раздрусват света по това време.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР