Група акционери в британската петролна компания Shell представиха резолюция за

...
Група акционери в британската петролна компания Shell представиха резолюция за
Коментари Харесай

Акционерите настояват Shell да определи цели в областта на климата

Група акционери в английската петролна компания Shell показаха резолюция за идното годишно заседание на акционерите, която ще принуди компанията да се ангажира с цели за излъчванията на парникови газове, съобщи Агенция Франс Прес


27 вложители, измежду които и един от най-големите мениджъри на активи в Европа Amundi - с 3,4% от акциите на Shell - са съавтори на резолюцията съгласно активистката инвеститорска организация Follow This, която започва самодейността, целяща да принуди Shell да съблюдава Парижкото съглашение.

Follow This внесе сходна резолюция за климата на миналогодишното общо заседание на акционерите през май, която беше подкрепена от 20 % от акционерите.

Тазгодишната резолюция приканва управлението " да приведе средносрочните си цели за понижаване на излъчванията... в сходство с задачата на Парижкото съглашение за климата: да ограничи световното стопляне до доста под 2 °C над прединдустриалните равнища и да продължи да поставя старания за ограничение на повишението на температурата до 1,5 °C ".

Резолюцията ще остави на борда да дефинира тактиката за реализиране на тази цел.

Датата на годишното заседание на акционерите на Shell към момента не е избрана.

" Големите акционери държат ключа към оправянето с климатичната рецесия с гласовете си на събранията на акционерите ", сподели създателят на Follow This Марк ван Баал.

" Shell ще се промени единствено в случай че повече акционери гласоподават за смяна. "

Follow This съобщи, че Shell наподобява се е отдръпнала през 2023 година във връзка с задачите си за климата. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР