Гроздовият сок е напитка, известна със своя свеж, сладък и

...
Гроздовият сок е напитка, известна със своя свеж, сладък и
Коментари Харесай

Здравословен ли е гроздовият сок?

Гроздовият сок е напитка, известна със своя пресен, сладостен и леко стипчив усет.

Много хора го считат за здравословна опция на сладките питиета, като колата. Всъщност, съгласно най-новите диетични насоки, 100% плодов сок може да се употребява като част от уравновесена здравословна диета. ( 1 )

Въпреки това, заради наличието на захар и калории, може би се питате дали гроздовият сок е толкоз потребен, колкото пресните плодове.

Тази публикация преглежда хранителното наличие, изгодите и минусите на пиенето сок от грозде, тъй че можете да научите дали е потребен за вас.

Видове сок от грозде

Има няколко типа сок от грозде. Те се разграничават по хранително наличие и от какво грозде са направени.

Лилавият гроздов сок е най-често предлаганият. Има мрачен цвят и нормално се прави от грозде черно грозде.

Можете също по този начин да закупите сок от бяло грозде, който може да се похвали с малко по-сладък усет.

Някои гроздови сокове са етикетирани като 100% сок, което значи, че всички съставки са извлечени от плодовете. ( 2 )

Други сортове са етикетирани като сок от концентрат. Това значи, че по-голямата част от водата е отстранена, което води до по-концентриран артикул.

Гроздовият сок също се включва в доста коктейли, някои от които съдържат примес от няколко типа плодове.

Гроздовият сок може да бъде подсладен или неподсладен. Подсладеният сок от грозде съдържа добавени захари, като царевичен сироп с високо наличие на фруктоза.

Хранителни субстанции

Въпреки че сока от грозде е с високо наличие на въглехидрати и естествена захар, той също е добър източник на няколко хранителни субстанции, в това число витамин С и манган.

Една чаша (240 мл) неподсладен гроздов сок от черно грозде съдържа следните хранителни субстанции. ( 3 )

  • Калории:  152
  • Протеин:  1 грам
  • Мазнини:  0,3 грама
  • Въглехидрати:  37,4 грама
  • Фибри:  0,5 грама
  • Витамин C: 70% от препръчителен дневен банкет (ПДП)
  • Манган: 26% от ПДП
  • Магнезий: 6% от ПДП
  • Калий: 6% от ПДП
  • Мед: 5% от ПДП

Много типове гроздов сок съдържат добавена аскорбинова киселина, известна още като витамин С. Това хранително вещество е от значително значение за имунната функционалност и здравето на кожата. ( 4 )

Гроздовият сок също е богат на манган, минерал, участващ в образуването на костите и производството на избрани невротрансмитери в мозъка. ( 5 )

Нещо повече, сока от грозде съдържа няколко флавоноида и полифеноли. Това са растителни съединения, които работят като антиоксиданти за отбрана против оксидативен стрес и инфектиране. ( 6 )

Ползи за здравето

Сокът от грозде се свързва с няколко изгоди за здравето. Например, може да насърчи здравето на сърцето, имунната система и храносмилателния тракт.

Подобрява здравето на сърцето

Благодарение на наличието на антиоксидантни съединения, няколко изследвания са открили, че гроздовият сок може да поддържа здравето на сърцето.

Според един преглед флавоноидите, открити в гроздовия сок, могат да оказват помощ за понижаване на няколко рискови фактора за сърдечни болести, в това число. ( 7 )

  • инфектиране
  • струпване на плака в артериите
  • тромбоцитна агрегация
  • равнища на холестерол и триглицериди

В малко изследване с 25 дами, пиенето на сок от бяло грозде всекидневно в продължение на 30 дни покачва равнищата на HDL (добрия) холестерол с 16% и понижава мазнините по корема. ( 8 )

Друг обзор показва, че продуктите от грозде, в това число гроздовият сок, могат доста да подобрят равнищата на общия, LDL (лош) и HDL (добър) холестерол спрямо контролна група, която не приема артикули от грозде. Това може да помогне за предотвратяване от сърдечни болести. ( 9 )

Все отново са нужни повече висококачествени проучвания, с цел да се схванат по-добре резултатите на сока върху здравето на сърцето.

Подпомага имунната функционалност

Много разновидности на сок от грозде са обогатени с микроелемента витамин С.

Витамин С може да усъвършенства имунната функционалност посредством понижаване на оксидативния стрес и подкрепяне на функционалността на вашите имунни кафези. ( 10 )

Получаването на задоволително витамин С в ежедневната ви диета може да намали чувствителността ви към болести и инфекции, в това число респираторни инфекции, като елементарна простуда. ( 11 )

Гроздовият сок също е превъзходен източник на антиоксиданти, като ресвератрол, съединяване, което може да понижи възпалението и да контролира имунните кафези. ( 12 )

Подпомага храносмилането

Някои проучвания са открили, че сока от грозде може да поддържа здравето на вашата храносмилателна система.

Например, скорошно изследване сподели, че приемането на добавка от грозде на прахуляк – еквивалентно на към 100 мл сок от грозде – може да усили разнообразието на вашия потребен чревен микробиом за поощряване на здравето на храносмилането. ( 13 ) ( 14 )

Няколко изследвания при животни са разкрили сходни резултати, отбелязвайки, че някои съединения и полифеноли, извлечени от грозде и гроздов сок, могат да поддържат здравето на чревния микробиом. ( 15 ) ( 16 )

Някои типове сок от грозде също съдържат малко количество фибри, с към 0,5 грама на чаша 240 мл.

Въпреки че това е доста по-малко от количеството, открито в цялото грозде, то може да ви помогне да задоволите ежедневните си потребности от фибри, главно хранително вещество, което предизвиква редовността и здравето на храносмилането. ( 17 ) ( 18 )

Недостатъци

Въпреки че гроздовият сок може да се употребява умерено като част от здравословна диета, има няколко минуса, които би трябвало да имате поради.

Може да увеличи равнищата на кръвната захар

Сока от грозде съдържа огромно количество естествени захари. Дори неподсладените сортове съдържат 36 грама във всяка порция от 1 чаша (240 мл).

В съпоставяне с задачите плодове, плодовият сок също е с по-малко фибри. Фибрите забавят усвояването на захарта в кръвта, с цел да стабилизират равнищата на кръвната захар.

Няколко типа също са подсладени с огромни количества добавена захар. Проучванията демонстрират, че нарасналият банкет на подсладени питиета може да бъде обвързван с по-висок риск от диабет вид 2 и нарушен надзор на кръвната захар. ( 19 ) ( 20 ) ( 21 )

Въпреки това, неподсладените сортове може да нямат същите резултати. Някои изследвания демонстрират, че пиенето на 100% плодов сок не е обвързвано с по-високи равнища на кръвната захар или нараснал риск от диабет вид 2. ( 22 ) ( 23 )

Може да докара за увеличение на тежестта

Гроздовият сок е с ниско наличие на фибри, което значи, че не усилва чувството за задоволеност в същата степен, както задачите плодове. ( 24 )

Проучванията демонстрират, че течностите засищат по-малко от твърдите храни. Така че може да се почувствате по-гладни откакто изпиете чаша гроздов сок спрямо потреблението на прясно грозде. ( 25 ) ( 26 )

Подсладените със захар питиета, като сок от грозде с добавена захар, също са свързани с по-висок риск от наддаване на тегло, наднормено тегло и затлъстяване измежду деца и възрастни. ( 27 ) ( 28 ) ( 29 ) ( 30 )

Освен това някои типове подсладен гроздов сок са с високо наличие на калории и могат да допринесат за наддаване на тегло, в случай че се употребяват в огромни количества и в случай че не вършиме други корекции във вашата диета. ( 31 )

Добре ли е да пиете гроздов сок?

Гроздовият сок е добър източник на няколко значими витамини, минерали и антиоксиданти и може да се впише в здравословна, добре закръглена диета.

Уверете се, че приемът ви е сдържан. Докато диетичните насоки предлагат ограничение на приема ви към 120–300 мл дневно, други проучвания демонстрират, че пиенето на 100–150 мл дневно може да предложи най-вече изгоди за здравето. ( 32 )

В идеалния случай изберете неподсладени сортове, направени със 100% гроздов сок, и избягвайте марки, които съдържат добавена захар, като царевичен сироп с високо наличие на фруктоза.

Вместо това изберете цели гроздови зърна. Те съдържат същите потребни хранителни субстанции като сока от грозде, дружно с по-голямо количество фибри за поддържане на здравословни равнища на кръвната захар.

Заключение

Сока от грозде е добър източник на няколко значими хранителни субстанции, в това число витамин С, манган и антиоксиданти.

Също по този начин е обвързвано с няколко изгоди за здравето. Например, може да поддържа здравето на сърцето, имунната функционалност и здравето на храносмилането.

Въпреки това, той също е с високо наличие на захар и има по-малко фибри от цели плодове. Може да увеличи равнищата на кръвната захар или да способства за наддаване на тегло, в случай че се употребява в огромни количества.

Затова е най-добре да се придържате към сдържан банкет и да изберете неподсладени сортове, направени със 100% гроздов сок, когато е допустимо.

Вместо това изберете цели плодове, с цел да увеличите приема на фибри и да се възползвате от многото изгоди за здравето, които гроздето предлага.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР