Гроздан Караджов предложи на Министерски съвет от бюджета на МРРБ

...
Гроздан Караджов предложи на Министерски съвет от бюджета на МРРБ
Коментари Харесай

Караджов поиска 32 млн. лева за десетки пловдивски села преди да си тръгне

Гроздан Караджов предложи на Министерски съвет от бюджета на Министерство на регионалното развитие да се отделят над 419 млн. лв. за общински ВиК и пътни обекти. Решението би трябвало да се вземе на идното съвещание на кабинета, като от сумата над 32 млн. лв. са за планове за пловдивски общини и обгръщат десетки дребни обитаеми места в региона.

В претекстовете е записано, че има голяма нужда от вложения във ВиК бранша, както и общинските пътища. Обектите са класирани въз основата на критерии, измежду които са годно позволение за градеж, подписан контракт с реализатор, значимостта на инвестицията.

„ Постъпилите планове в Министерство на регионалното развитие демонстрират извънредно неприятното положение на общинската водна инфраструктура, за която локалните управляващи не могат да обезпечат нужните вложения. ВиК проводите в страната са с дължина 90 000 км, а прилежащите им уреди – пречиствателни и помпени станции, резервоари и други – стотици. Някои от тях са изграждани преди повече от 100 години и са нужни големи вложения за тяхната поддръжка и замяна

Общинските пътища са близо 20 000 км, като над 57% от тях се нуждаят от незабавен ремонт. Около 870 общински пътя са в извънредно неприятно положение. По данни от общинските администрации огромна част от трасетата не са ремонтирани над 20 години. В подадените претенции за финансиране общините пишат, че на доста места по тези трасета липсва напълно асфалтова настилка, има голям брой дупки и пропадания, няма напречни наклони, липсват пътни банкети, канавки и мантинели”, пишат от Министерство на регионалното развитие.

Проектите в Пловдивска област в листата на Караджов

Близо половината пари от 32 млн. лв. са планувани за Община Карлово и дребните обитаеми места. Средства има планувани за Брезово, Перущица, общините „ Родопи” и „ Марица”.

Общинските пътища са 4, които са планувани за разпределяне на средства.

Първият е от тях е е Поповица-Бяла река -Първомай, кв.Дебър-Татарево, като плануванаъа сума е 514 хиляди лв.. Вторият план е за 5,1 млн. лв. – натовареният път от Йоаким Груево до входа на Перущица.

Следващият е пътя Карлово – Песнопой, който е и за най-голямата сума – 9 млн. лв.. Той включва и ремонт на улиците през селата, през които минава – Войнягово, Климент, Каравелово и Богдан.

Последният сектор е в Община Брезово. Това е общинският път Стряма – Момино село – Борец и Върбен за 2,5 млн. лв.

Проектите за канализация и водоснабдяване са 6, като два от тях са в Карлово.

1 млн. лв. е за реорганизация на ВиК системите в двете карловски улици – „ Генерал Кацаров” и бул. „ Освобождение” Другата инвестиция в общината е за 4 млн. лв. и по отношение на построяването на канализация и водоснабдяване в селата Войнягово, Климент, Каравелово и Климент. Те са свързани и с ремонта на пътя.Други 2 млн. лв. са за водопроводната мрежа на Перущица.

С 3 млн. лв. ще се рехабилитират ВиК мрежите на първомайските села Градина, Драгойново и Крушево, а в обособен план са за друго локално село – Воден за 3,3 млн. лв..

Последните два плана са за село Царацово за 2,1 млн. лв. за ВиК – мрежата, както и 1 млн. лв. за село Марково за довеждащ тръбопровод.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР