громната китайска космическа орбитална , е възможно да се взриви

...
громната китайска космическа орбитална , е възможно да се взриви
Коментари Харесай

Станцията Тянгун 1 пада, възможно е у нас

громната китайска галактическа орбитална, е допустимо да се взриви и да удари огромни международни градове.

На карта, оповестена в " Дейли мейл ", в зоната на най-вероятните места, които могат да бъдат обхванати от тази световна злополука, е и България.

Експертите считат, че първата прототипна станция " Тянгун 1 " на Китай ще се унищожи сред 30 март и 6 април. Шансът да се разбие в градове като Барселона, Истанбул, Рим, Пекин, Чикаго и Торонто е голям, тъй като пътуването й е паралелно на Екватора в най-северните и южните точки на нейната орбита.

Учените ще знаят точната дата, на която ще има най-голямо въздействие върху Земята, и тъкмо къде ще паднат отломките в края на тази седмица, когато станцията понижи скоростта си.

Експерти от Европейската галактическа организация (ЕКА), основани в Париж, са измежду проследяващите " Тянгун 1 ".

Според тях станцията носи на борда си мощно токсични субстанции, едно от тях е химизин.

Химизинът, наименуван още хидразин, се употребява в ракетното гориво и се счита, че предизвиква рак. Веществото е безцветно, течно като олио с доста мощно реактивна база.

Симптомите на кратковременно излагане на високи равнища на хидразин включват раздразнение на очите, носа и гърлото, зашеметяване, главоболие, гадене, припадъци, даже и кома.

Станцията " Тянгун1 " е дълга 12 метра и тежи 8,5 тона, беше изведена в орбита през септември 2011 година От 2013 година полетът е в непилотиран режим, а през 2016-та връзката с нея беше изгубена.

В момента станцията се носи в орбита на височина 240 километра, изясни пред " Дарик " Холгер Краг от Европейската галактическа организация.

" Падането на станцията ще отнеме към 20 минути. В началото на тези 20 минути ще следим аеродинамични сили, които ще откъснат слънчевите кафези, а по-късно ще има доста мощно нагряване поради триенето с атмосферата. Корпусът ще се стопи. Само няколко съставния елемент ще оцелеят. Обикновено това са резервоарите. Космическата станция ще навлезе със скорост от към 27 хиляди километра в час. Когато доближи височина 30 километра обаче, тя ще е съвсем спряла и фрагментите ще паднат отвесно със скорост от 300 км/час ", споделя той.

Има ли възможност галактически отпадък да падне на наша територия?

" Нормално е да оцелеят няколко съставния елемент от подобен огромен обект. Територията, на която се чака рухването е голяма, само че в нея попада и България. Между 30 март и 6 април станцията ще прави 16 завъртания към Земята дневно или общо над 100 орбити. По тази причина не може да се предвижда по-точно мястото на рухване. Със сигурност ще бъде сред ширините 43 градуса юг и 43 градуса север ", споделя Краг.

По думите му " Тянгун 1 " не е единственият обект, който навлиза в атмосферата. Над 100 тона маса падат неконтролирано всяка година. Станцията е единствено 10%от тях.

" Преди 30-40 години са падали 200 това, тъй че времената са били по-опасни в това отношение. В историята на галактическите полети човек в никакъв случай не е бил наранен от галактически боклук ", безапелационен е Краг.

Източник: Dnes.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР