Гробница от гръко-римския период с 20 мумии е открита от

...
Гробница от гръко-римския период с 20 мумии е открита от
Коментари Харесай

Гръко-римска гробница с 20 мумии е открита в Египет

Гробница от гръко-римския интервал с 20 мумии е открита от взаимна египетско-италианска задача, провеждаща разкопки покрай град Асуан в Египет. Разкопките са ръководени от Миланския университет и египетската работа за антики (SCA). Като част от тези разкопки откривателите са проучили региона към мавзолея на Ага Кан III.

Мавзолеят бил издигнат през 1956 година на мястото на античен некропол, на територията на който се намирали повече от 300 гробници, основани в интервала от VI век пр.н.е. до IV век от н.е. Именно този интервал от историята на Египет експертите назовават гръко-римски.

Археолозите са разкрили огромна фамилна гробница с кодово име AGH032, която е била ограбена още в древността. Но в нея към момента имало 20 мумии от гръко-римския интервал. Гробницата била скрита под правоъгълна структура с забележими следи от горене. Също по този начин на мястото на разкопките са открити бунище от скотски кости, фрагменти от керамика, маси за жертвоприношения и плочи с писмени знаци.



Снимка: Egyptian-Italian Mission (EIMAWA)

Една от мумиите била открита покрай източната стена на структурата. До нея имало медно „ герданче ” и плочка, на която на гръцки било гравирано името Никостратос. Вероятно мумията е била извадена от гробницата в търсене на полезности.

В самата гробница археолозите са разкрили преддверие, в което бил инсталиран теракотен саркофаг. Той съдържал мумията на дете и древноегипетска погребална маска, направена от лен или папирус и покрита с гипс.

Преддверието водело до четири погребални камери, издълбани в скалата. В тях се намирали множеството мумии.

По време на проучването на местността археолозите са разкрили и голям брой добре непокътнати саркофази, направени от камък или глина, датиращи от интервала на Късното царство (VII-IV в. пр.н.е.) до римския интервал от египетската история (започнал в 30-те години от нашата ера).

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР