Гробът на първата дама на родното кино Невена Коканова е

...
Гробът на първата дама на родното кино Невена Коканова е
Коментари Харесай

Гробът на Коканова запуснат и потънал в плесен  



Гробът на първата дама на родното кино Невена Коканова е мощно безстопанствен и занемарен. Актрисата, която ни напусна преди 21 години, е заровена на Централните софийски гробища, а по надгробната ѝ плоча с формата на кръст е плъзнала мухъл. Самият гроб пък е затрупан с пълен килим от мъх, който благодарение на влагата се е популяризирал на всички места и явно не е почистван години наред.

Около безконечния дом на Коканова и нейния обичан мъж Любомир Шарланджиев, който също е заровен там, са се натрупали шуми, клони и храсталаци. Очевидно въпреки всичко има кой да се сеща за нея, щом на гроба ѝ бяха оставени свещ и чашка с кафе, видя кореспондент на „ Ретро “. Трудно обаче инцидентен човек би схванал, че точно в този имот почива една от най-великите български актриси, тъй като името ѝ е издялано на плочка в земята, а фотографията на паметника ѝ е залепена с тиксо.

Коканова има една щерка – Теодора, плод на любовта ѝ с режисьора Любомир Шарланджиев. Дълго време наследничката на артсемейството бе дясна ръка на Ахмед Доган и работеше като ковчежник на Движение за права и свободи на високоплатена работа, което допуска, че разполага с финансови благоприятни условия да поддържа гробното място на майка си и татко си. Служители на Централните софийски гробища признават, че през летните месеци ситуацията е по-зле, а в пика на плевелите в близост се въдели даже кърлежи и змии.


Далеч по-спретнати са гробове на нейните също починали сътрудници Стоянка Мутафова, Георги Парцалев, Тодор Колев, и Георги Калоянчев. С изключение на този на Парцалев останалите са все облицовани с черен гранит. От увехналите цветя в градинките и вазите около тях се вижда, че наследниците им не са ги не запомнили.

Най-отрупан с букети бе гробът на Стоянка Мутафова поради 100-годишнината от рождението ѝ на 2 февруари. Тогава щерка ѝ Муки реши да занесе на гроба ѝ всички цветя, които получила по време на спектакъла, отдаден на майка ѝ в Сатиричния спектакъл.

Хризантеми пък имаше до паметника на Парцалев, за който се грижи само неговата извънредно близка другарка и колежка Латинка Петрова, защото гениалният комедиант няма други живи наследници.

Зле поддържан е и безконечният дом на класика Йордан Радичков. Първите пролетни бурени към този момент са обрасли към гроба на писателя, а алеите около него не са метени отдавна и са посипани с пясък и листа.


Такова е ситуацията и на гроба на режисьора Стефан Сърчаджиев, който пък е обраснал в бръшлян и е покрит с шума при есенния листопад, след който очевидно никой не е ходил да почисти. „ И най-голямата звезда да си, затрупат ли се с пръст – към този момент си никой и бързо те не помнят “, възмущаваха се на гробовете на известните инцидентно преминаващи жители.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР