Гробът на Апостол Карамитев е напълно ремонтиран след вандалския акт,

...
Гробът на Апостол Карамитев е напълно ремонтиран след вандалския акт,
Коментари Харесай

Ремонтираха осквернения гроб на Апостол Карамитев

Гробът на Апостол Карамитев е изцяло ремонтиран след вандалския акт, на който стана жертва преди време. Тогава незнайни причинители оскверниха паметната плоча на артиста и брачната половинка му Маргарита Дупаринова, които са заровени в общ гроб. Вандалите изчегъртаха буквите и фотосите им от черния гранитен монумент и оскверниха безконечния дом на огромната кинозвезда. Към днешна дата надгробната плоча е ремонтирана, като роднините са сложили различен каменен блок, на който са гравирани имената и датите им на раждане и гибел със брачната половинка му Маргарита. Добавили са и кръст на върха на монумента.

На 17 октомври се навършва тъкмо един век от рождението на легендата на българските кино и спектакъл. На 9 ноември пък стават 50 години от кончината му. Двете кръгли годишнини ще бъдат почетени с мероприятия на доста места в страната, като част от тях текат още от началото на годината. Синът на Апостол Карамитев и Маргарита Дупаринова – Момчил, се е заел да прави прожекции на биографичния филм, отдаден на татко му, в разнообразни градове в цяла България.

Изложба, отдадена на артиста, през лятото бе открита в родния му Бургас, още веднъж от сина му. Там се организира и кинопанорамата, отдадена на 100-годишнината от рождението му. Инициативата за събитието бе на общината. В Морското казино в града в границите на седмица бяха прожектирани четири от най-бележитите му филми – " Легенда за любовта “, " Това се случи на улицата “, " Специалист по всичко “ и " Рицар без ризница “. 

Великият български артист посмъртно стана притежател и на най-високото звание в община Бургас – " Кавалер на Сребърния кръст на Свети Николай “. Това взеха решение на последната си за мандата сесия общинските съветници на Бургас, подкрепяйки единомислещо предлагането на кмета Димитър Николов.

Вековният празник от рождението на Апостол Карамитев в града ще бъде маркиран посмъртно и с прожекция на емблематичния филм " Бялата стая “. Тя е от 20:00 часа на 17 октомври и е с вход свободен. 

В столицата също ще има празнувания. По случай 100 години от рождението на великия актьор кино " Влайкова “ ще прожектира 8 от най-хубавите филми с неговото знаково присъединяване. На 16 октомври от 18:30 часа в същия киносалон ще бъде излъчена и документална лента на Българска национална телевизия от рубриката " Българска национална телевизия Представя “, отдадена на артиста със заглавие " Апостол – силата на духа “. Филмът е изработен с доста обич от сина на Карамитев. Той ще бъде показан и в ефира на Българска национална телевизия на 18 октомври от 21 часа.

Двете знакови годишнини ще преминат единствено в наличието на сина на артиста, който се прибра от Щатите преди години и още веднъж заживя у нас. Той загуби брачната половинка си Габриела, която умря от рак през 2020 година Синът им и внуците живеят в Италия. Сестра му Маргарита пък е бежанец в Канада. Тя бе у нас за малко напролет. Разведена е с първия си брачен партньор и се омъжи наново във Ванкувър. Има наследник – Апостол-младши.

На 9 ноември 1973-та, единствено на 50 години, от този свят си отива един от емблематичните артисти на българския спектакъл и кино. Карамитев се разболява от рак на черния дроб, за което знаел единствено режисьорът Вили Цанков. Актьорът нито за момент не се откъсва от обичаната специалност – до сетния си мирис се снима в " Сватбите на Йоан-Асен Втори “. Епизодът с първата женитба на Йоан с Мария (Невена Коканова) снимали на Алдомировското тресавище край гр. Сливница, напомня " Ретро ".

" Беше доста студено, ние преджапахме няколко пъти през ледената вода. Може би това форсира заболяването на Апостол “, допуска тогава сътрудника му Коста Цонев. Изтормозеният от ужасната болест артист умрял в непоносими болки и не съумял да довърши ролята си. Доста след гибелта му огромната наша сценографка и приложничка Мария Ножарова – създател на костюмите за кино лентата " Сватбите на Йоан-Асен “, споделя, че е затворила " невероятните лазурни очи “ на Апостол. " Когато отидох в моргата, не беше обръснат. Аз го обръснах, плачейки… “, разкрива художничката.

Роденият в Бургас артист приключва италианско учебно заведение в морския град, а след това се мести в София. Още с появяването си на театралната сцена красивата му осанка и геният му покоряват дамите дотолкоз, че два големи куфара не му стигнали да побере всичките любовни писма, които получавал от почитателки. Те обаче нямали значение, тъй като единствената жена, която боготворял, постоянно е била брачната половинка му Маргарита Дупаринова. Двамата се залюбват на сцената на Народния спектакъл, където той предлага брак на две години по-възрастната от него актриса, като ѝ връчва сребърна халка. Тя си отива от този свят 32 години след брачна половинка си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР