Гризачи може да са внесли заразяването с Африканска чума на

...
Гризачи може да са внесли заразяването с Африканска чума на
Коментари Харесай

Гризачи са вероятната причина за африканска чума в шуменския свинекомплекс

Гризачи може да са внесли заразяването с Африканска чума на свине от свинекомплекс в шуменско. " Ифнекцията може да е проникнала посредством гризачи, защото наоколо има лагунни места. Фермата има двойна ограда, само че тя е от мрежа. Още повече, че в региона на близки общини е открито наличние на Африканска чума по диви прасета ", сподели в предаването " Тази неделя " по БТВ ръководителят на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) професор Паскал Желязков.
По думите му, няма опция инфектираните прасета да бъдат отделени. Изискването е в зона от 3 километра от болестта всички прасета да бъдат унищожени, а в зона от 10 километра - изследвани и следени. " Фермата не може да бъде районирана, тъй като нашите комплекси са построени във времена, в които не е имало сходни болести и по тази причина са направени по този начин ", уточни професор Желязков.
Унищожаването на прасетата следва да стартира този вторник (07.01.20 г.). Те ще бъдат загробени в село Хърсово на особено пригодена за задачата площадка. Там ще бъдат положени специфични изолиращи материи, които няма да разрешат подпочвени води да проникват при труповете. Председателят на БАХБ съобщи, че се е очаквало болестта да навлезе още веднъж у нас напролет и възникването му по това време е било изненда за България.
Желязков даде обещание, че притежателят на свинекомплекса ще получи обезщетение. Във фермата се отглежда 24 000 свине, а загубите след предприемане на ограниченията ще възлизат на към 10 000 000 лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР